Nakon tri godine pregovora

Palestina i Izrael potpisali sporazum o električnoj energiji

01.05.2018.
u 17:02

Nakon tri godine pregovora, Palestina i Izrael potpisali su u utorak sporazum koji će palestinski energetski sektor osloboditi potpune izraelske kontrole, priopćeno je iz Palestinske uprave za energiju.

Ovaj sporazum će regulirati odnos između Izraelske korporacije za električnu energiju i Palestinske kompanije za elektroprijenos, koja ima isključiva prava na prijenos električne energije u Palestini, javlja WAFA.

Palestinsku stranu je zastupao Zafer Milhem, čelnik uprave za energiju.

Ovaj sporazum uključuje klauzule o smanjenju tarifa za električnu energiju koje plaćaju palestinski korisnici koji kupuju električnu energiju po veleprodajnim cijenama i posebnih troškova.

Sporazum također podrazumijeva diverzifikaciju u opskrbi električnom energijom, koja će biti dostupna izgradnjom novih elektrana ili kupovinom energije od susjednih zemalja, kada sadašnja električna mreža bude u potpunom vlasništvu palestinske strane.

Uprava za energiju i Kompanija za elektroprijenos će moći upravljati glavnim rasklopnim postrojenjima i opskrbljivati ih električnom energijom nakon završetka izgradnje četiri trafostanice u Jalamehu, Nablusu, Ramallahu i Tarqumiya na sjeveru, u centru i jugu Zapadne obale.

Sporazum također uređuje prava i obaveze strana i predviđa osnivanje mehanizma za rješavanje sporova između ove dvije strane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije