Predsjednik Slovenije

Pahor: Europskoj uniji prijeti podjela na istok i zapad

03.09.2020.
u 17:08

Predsjednik Slovenije Borut Pahor danas je izrazio zabrinutost da bi se unutar Europske unije mogla stvoriti podjela između njenog istočnog i zapadnog dijela.

U obraćanju na godišnjem skupu slovenskih diplomata na Brdu kod Kranja, Pahor je rekao kako je Slovenija uvijek gradila svoj nacionalni interes jačanjem jedinstva u EU i izrazio je nadu da će tako ostati u budućnosti.

"Iako je EU u određenoj krizi i blokadi, rastuće podjele koje su uočljive unutar nje nisu u interesu Slovenije", naglasio je Pahor, ističući kako strateški dokumenti koji definiraju vanjsku politiku njegove zemlje ukazuju na želju Slovenije da bude u središtu europskih integracija, kao i da ona podržava produbljenu i proširenu EU, navodi STA, prenosi Tanjug. 

"Posebno moramo biti oprezni ako se nastavi kriza razvoja EU, moramo biti oprezni da se ne bi pojavila nova podjela između istoka i zapada", rekao je Pahor, ističući kako bi ta podjela bila drugačija od onih koje sada postoje između država članica EU.

On je izrazio uvjerenje da će, kao i svaki put do sada, Njemačka i Francuska pronaći rješenje za završetak blokade u kojoj se nalazi EU i jačanje njenog jedinstva, i dodao kako Slovenija treba biti dio tog rješenja.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?