RAZNE TEORIJE

Ovo su najtajnije vojne baze: I na području Jugoslavije bilo je takvih objekata

Pixsabay
18.06.2023.
u 19:01

I na području bivše Jugoslavije bilo je objekata koji su se smatrali vrlo tajnima. Među njima su i Korešnica i Žrnovnica nekad poznata pod kodnim nazivom Objekt 182

Ono što je Area 51 u Sjedinjenim Državama, to je Kapustin Jar u Rusiji. I za jednu i za drugu vojnu bazu vežu se priče o izvanzemaljcima čije postojanje vlasti kriju. S vojne baze Kapustin Jar u svemir je 1957. u Sputnjiku-2 lansirana kujica Lajka, prvo živo biće koje je kružilo oko Zemlje, a neki od bivših zaposlenika pokušali su uvjeriti javnost da se u bazi obavljaju i obdukcije izvanzemaljaca te testiraju tajne letjelice koje nije osmislio čovjek. Zato je i dobila nadimak "ruski Roswell". Nalazi se stotinjak kilometara istočno od Volgograda, osnovana je 1946. kao četvrti raketni poligon. Uz ostalo, tu se obavljalo lansiranje probnih raketa za rusku vojsku satelita.

Prva raketa lansirana je u listopadu 1947., radilo se o jednoj od zaplijenjenih njemačkih raketa koje su nacisti koristili u Drugom svjetskom ratu, A-4 i V-2. Legende o viđenjima NLO-a iznjedrile su brojne televizijske emisije i rasprave u internetskim bespućima. Od 1959. Kapustin Jar bio je jedini javno poznati sovjetski raketni poligon. Sagrađen je pokraj njega grad Znamensk za brojne  znanstvenike i njihove obitelji, koji je početku bio tajni i nije bio ucrtan na zemljopisnim kartama, a za posjet je trebalo službeno odobrenje. Radarski sustavi i satelitsko praćenje upućivali su na to da se baza redovito koristi za lansiranje raketa i testiranje nuklearnog oružja niske razine. Nagađa se da se veći dio baze pod zemljom, a ono što se vidi je samo "vrh sante leda". Kapustin Jar je jedno od mjesta na Zemlji o kojima se među ljubiteljima teorija zavjera i ufolozima vode rasprave. Najpoznatije takvo mjesto je svakako Area 51 (Zona 51) o kojem su snimljeni brojni filmovi.

No, nekoliko kilometara sjeveroistočno u pustinji Nevade nalazi se Area 6 s pistom i nekoliko ogromnih hangara. Spominje se u izvješću američke vlade iz 2008. o nuklearnom otpadu oko obližnje planine Yucca. U tom izvješću s preko 7500 stranica navodi se da je riječ o postrojenju za zračne operacije, što je nekima zagolicalo maštu, a posebno rečenica da je svrha objekta i "konstruirati, upravljati i testirati razne bespilotne letjelice". Ono što je sigurno, u tom dijelu Nevade su se tijekom 50-ih mogli vidjeti gljivasti oblaci, vidljivi s udaljenosti od gotovo 160 kilometara, pa su ih promatrali i gosti hotela u središtu Las Vegasa, kao svojevrsnu turističku atrakciju. Nakon što su Sjedinjene Države obustavile testiranje nuklearnog oružja, održano je preko 500 prosvjeda protiv nuklearnog oružja. Stanovnici su se žalili na porast oboljelih od raznih oblika raka. Imaju Amerikanci još takvih baza za utrku. Dulce, na primjer, u Novom Meksiku, gradić s oko 2700 ljudi koji desetljeća ukazuju na "čudna događanja" u okolici, od presretanja signala izvanzemaljskih komunikacijskih sustava do neobjašnjivih lešina raskomadanih životinja na gradskim ulicama. K tome, jedan je inženjer koji je navodno sudjelovao u izgradnji baze tvrdio da je svjedočio borbi između ljudi i vanzemaljaca kojih ima po gradu. Vojska i vlada opovrgnuli su postojanje tajne vojne baze na toj lokaciji.

 

Rusi su uzvratili s tajnom bazom koja se navodno krije u planini Yamantau na Uralu, sagrađena za vrijeme vlasti Leonida Brežnjeva. Pojavila se informacija da je zapravo riječ o skloništu za rusku političku elitu u slučaju nuklearnog rata. Australci svoje teorije o tajnim vojnim postrojenjima bruse na Pine Gapu, gdje je sagrađen Joint Defense Space Research Facility. Kad su 2013. godine procurili podaci koje je skupio zviždač Edward Snowden,  Pine Gap se spominjao u kontekstu nadziranja i vođenje napada dronovima u Iraku i drugdje na Bliskom istoku. Britanci imaju Porton Down, podignut 1916. za testiranje kemijskog oružja, a posljednjih desetljeća navodno se koristi za istraživanje zaraznih bolesti i super-virusa. Britanska vlada očitovala se da se u Porton Downu od sredine 1950-ih nisu provodili istraživanja kemijskog ili biološkog oružja. Kina je po pitanju zagonetnih vojnih baza svakako - najzagonetnija. Pisalo se da je 3000 metara ispod površine Južnog kineskog mora gradi vojna baza, no za to nema potvrde.

Maštu raspiruju i objekti na otocima o kojima se gotovo ništa ne zna. I na području bivše Jugoslavije bilo je objekata koji su se smatrali vrlo tajnima. Među njima su i Korešnica Žrnovnica nekad poznata pod kodnim nazivom Objekt 182. Radilo se o prostorijama vojno-pomorske oblasti JNA, građenima od 50-ih do 80-ih godina. Stanovnici tog područja blizu Splita govorili su o " helikopterima koji nestaju u brdu". Na tom teritoriju pokraj Splita postojala su, vele, dva podzemna objekta bivše JNA. Jedan je bila mornaričko-tehnička raketna baza na lijevoj obali rijeke Žrnovnice, u kojem su ispitivane protubrodske i protuzračne rakete, a s desne strane rijeke nalazio se operativni centar Komande VPO-a. No, razliku od vojnih baza u SAD-u i Rusiju, ovdje nije bilo glasina o izvanzemaljcima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije