POSLOVNI PLANOVI:

Ovo planira učiniti svaka treće tvrtka u Njemačkoj

njemačka gospodarstvo automobilska industrija
08.11.2023.
u 08:25

Svaka treća njemačka tvrtka koja posluje u inozemstvu planira povećati ulaganja izvan matične zemlje u sljedećih 12 mjeseci, prema podacima Njemačke industrijske i trgovinske komore DIHK, javlja dpa.

Očekivanja su nešto pozitivnija nego prije među onima koji posluju u SAD-u i Indiji, navodi se u predstavljenom izvješću.

Istodobno se pomračilo raspoloženje među onima koji rade u Europi, a posebno u Kini, koja je sada zapravo najveća briga, rekao je Volker Treier, voditelj vanjskotrgovinskog odjela DIHK-a, prenosi Fenix-magazin.

“Tamo je potražnja više-manje nula”, rekao je Trayer. Prije nekoliko mjeseci, rekao je, još je postojala nada da će kraj pandemijskih ograničenja u Kini izazvati snažan uzlet.

Istovremeno, šef Njemačke gospodarske komore u Indiji Stefan Halusa kaže da je tamošnje tržište mlado i sklono potrošnji, što se vidi u prodaji automobila i elektronskih uređaja.

“Potrošnja raste u svim društvenim slojevima”, rekao je, dodavši da Indija puno ulaže u infrastrukturu, stalno gradi nove željeznice i zračne luke.

“Ako se traži zamjena za veliko tržište s velikim potencijalom, Indija je svakako među zemljama o kojima bi njemačke tvrtke trebale razmisliti”, rekao je Halusa.

Nešto više od petine, odnosno 22 posto od 3600 ispitanih tvrtki očekuje da će se ekonomska situacija u zemljama u kojima posluju poboljšati, a 28 posto da će se pogoršati. Ovog proljeća optimizam je bio nešto izraženiji.

Inače, primjetno je da njemačke tvrtke s interesima u inozemstvu imaju pozitivnija očekivanja od onih koje rade u matičnoj zemlji. Sličan je odnos i s investicijskim planovima.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije