I UKUSAN JE

Ovaj ljuti začin poboljšava rad mozga kod starijih: Stvar je u ovom temeljnom sastojku

07.12.2023.
u 12:28

Najnovija studija upućuje na to da wasabi, poznat kao tradicionalni japanski začin, može igrati ključnu ulogu u poboljšanju kognitivnih funkcija kod osoba starijih od 60 godina. Temeljni sastojak wasabija koji se povezuje s ovim korisnim učincima naziva se 6 metilsulfinil heksil izotiocijanat (6-MSITC), a prepoznat je po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima koja štite stanice od oštećenja.

Istraživači su proveli opsežno 12-tjedno istraživanje s 72 sudionika starijih od 60 godina. Sudionici su nasumično podijeljeni u dvije grupe, pri čemu je prva grupa konzumirala wasabi tablete jednom dnevno, dok je druga grupa dobivala placebo. Rezultati su bili značajni: oni koji su uzimali wasabi pokazali su poboljšanja u epizodnom pamćenju i radnom pamćenju u odnosu na one koji su primali placebo.

Zanimljivo istraživanje

No, nije bilo značajnih razlika u ostalim aspektima kognitivnih performansi, poput rasuđivanja i pažnje. Istraživači naglašavaju pretpostavku da wasabi, zajedno s 6-MSITC, može imati poseban utjecaj na hipokampusni dio mozga, ključan za funkciju pamćenja. Iako su priznali određena ograničenja studije, ovi rezultati ističu jasnu povezanost između konzumacije wasabija i poboljšane kognitivne funkcije kod starijih osoba.

Nastavak istraživanja bit će usmjeren prema detaljnom razumijevanju bioloških i molekularnih mehanizama koji stoje iza ovog poticajnog učinka. Ova otkrića ukazuju na mogućnost jednostavnog unosa hrane, poput wasabija, kao strategije za očuvanje zdravlja mozga u procesu starenja.

Što je uopće wasabi?

Inače, wasabi je zeljasta biljka koja potječe iz Japana. Glavna karakteristika wasabija je korijen koji se koristi kao začin, poznat po jakom i osvježavajućem okusu. Ova biljka često se koristi u japanskoj kuhinji, posebno uz sushi i sashimi, te se smatra jednim od prepoznatljivih sastojaka japanske gastronomije.

Wasabi raste u hladnim planinskim potocima i rijekama. Za uzgoj wasabija potrebni su specifični uvjeti, uključujući hladnu klimu i čistu vodu. Najpoznatije regije u Japanu po uzgoju wasabija su planinski dijelovi prefekture Shizuoka, Iwate i Nagano.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?