STRAVA U ČEŠKOJ

Otkriveno oproštajno pismo ubojice iz Praga: Priznao da je prije masakra na sveučilištu ubio bebu i njezina oca

pucnjava u Pragu
DAVID W CERNY/REUTERS
27.12.2023.
u 17:51

David Kozák (24) na češkom sveučilištu ubio je ukupno 14 osoba i ranio ih 25, a sada je potvrđeno da je prije masakra počinio još jedan grozan zločin.

Student Filozofskog fakulteta u Pragu, koji je 21. prosinca puškom ubio 14 studenata i profesora, potom sebe, a ranio 25, priznao je u oproštajnom pismu da je ubio mladog oca i njegovu dvomjesečnu bebu tjedan ranije, kad su šetali šumom na periferiji Praga. Tijekom očevida policajci su, osim oproštajnog pisma, otkrili i oružje kojim se muškarac služio.

- U selu Hostounj tijekom očevida pronađeno je oproštajno pismo u kojem ubojica priznaje ubojstvo u šumi u naselju Klanovice. Još ne možemo reći što točno stoji u pismu jer je istraga u tijeku, provjeravamo niz događaja i ispitujemo osobe - rekao je glasnogovornik policije Jan Danjek za Novinky.cz.

Da podsjetimo, šef češke policije Martin Vondrášek već u ranim večernjim satima u četvrtak, 21. prosinca, odnosno nekoliko sati nakon masakra na Filozofskom fakultetu u Pragu na Trgu Palach, gdje je 24-godišnji David Kozák ubio ukupno 14 osoba i ranio ih 25, izjavio je da je "vrlo vjerojatno" da je muškarac odgovoran i za dvostruko ubojstvo 32-godišnjeg muškarca i njegove dvomjesečne kćeri u šumi Klánovické les 15. prosinca.

To je dan kasnije potvrdilo i balističko vještačenje oružja koje je policija nakon masakra pronašla u njegovoj kući u Hostounu u Kladensku. Pismo je jedan od ključnih dokaza koje policija ima. Detektivi su u kući pronašli i ubojičinog ubijenog oca te nešto nalik na improviziranu eksplozivnu napravu. Osim toga, u kući je bio pušten plin pa se može pretpostaviti da je mladić kuću htio dignuti u zrak, piše češki Novinky.

Inače, David Kozak iz Kladenska prošle godine završio je preddiplomski studij povijesti – europskih studija te je ranije ove godine dobio nagradu Poljskog instituta u Pragu za diplomski rad o revolucionarnim događajima 1846. u Krakovu i drugim područjima koja su sada dio Poljske, pisao je ranije češki Sveznam pravy.

– Bio je miran mladić, introvert. Nije mu bilo zabavno s nama – opisala ga je jedna od studentica koja je s njim maturirala.  Još jedan njegov kolega iz razreda išao je s njim u gimnaziju Malostranské prije.

– Slabo ga se sjećam, bio je godinu dana stariji, ali znam da je bio namrgođena osoba koja se ni s kim nije baš družila – rekao je.

Inače, na društvenoj mreži Telegram navodno je moguće pronaći profil s njegovim imenom. Profil je otvoren početkom prosinca, a u objavama autor navodi da će profil biti njegov dnevnik te da želi počiniti pucnjavu u školi, moguće čak i samoubojstvo. Dan kasnije dodao je da ga je inspirirala Alina Afanaskina, 14-godišnjakinja koja je početkom prosinca pucala u školi u Brjansku, u Rusiji, pri čemu su ubijene dvije osobe, a pet ih je ozlijeđeno. Na kraju je i sama počinila samoubojstvo. Međutim, prema njegovim riječima, nije ubila dovoljno ljudi, što će on pokušati popraviti.

Čak se i u sljedećem postu autor osvrnuo na Afanaskinovu – napisao je da mu je puno pomogla. Prema objavi, oduvijek je želio ubiti. Izjavio je da su masovna ubojstava bolja od serijskih ubojstava. Sljedeće objave potom opisuju njegov odnos prema svijetu, a zadnju je napisao 19. prosinca, kada navodi da ima nesnosno zujanje u ušima. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?