Upozorenje

Oštre mjere protiv Sjeverne Koreje ako obavi novi nuklearni pokus

Sjeverna Koreja
10.04.2017.
u 13:06

Visoki dužnosnici Kine i Južne Koreje usuglasili su se u ponedjeljak da će poduzeti oštre mjere protiv Sjeverne Koreje ako Pjongjang obavi novi nuklearni pokus ili testira interkontinentalni balistički projektil, objavila je Južna Koreja, prenose agencije.

Glavni južnokorejski nuklearni izaslanik Kim Hong-kyun kazao je novinarima nakon sastanka s kineskim kolegom Wuom Daweijem u Seulu da su dogovorene mjere protiv Sjeverne Koreje, dok raste zabrinutost da Pjongjang priprema novi nuklearni pokus, prenosi Reuters.

Kina je istodobno pozvala sve strane na suzdržanost. "Kina pažljivo prati razvoj situacije na Korejskom poluotoku. Sve strane trebale bi pokazati suzdržanost i ne bi trebale poduzimati korake koji bi doveli do eskalacije", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. 

Visoki kineski diplomat Wu Dawei doputovao je u ponedjeljak u Seul na rasprave o sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji u trenutku kad se skupina američkih ratnih brodova, u kojoj je i nosač zrakoplova, kreće prema Korejskom poluotoku, čime SAD želi pokazati svoju vojnu moć. Raspoređivanje u Južnoj Koreji američkog proturaketnog štita THAAD također je tema razgovora dvojice dužnosnika, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap. Kina je protiv postavljanja postrojenja tako blizu njezina teritorija, koje vidi kao prijetnju svojim interesima.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je prošlog tjedna iznenadio brzinom vojnog odgovora Siriji, zatražio je od svojih savjetnika "kompletnu lepezu opcija" protiv nuklearnog programa Pjongjanga, kazao je u nedjelju savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, general H.R. McMaster.

Objasnio je da je slanje prema Korejskom poluotoku nosača zrakoplova USS Carl Vinson i njegove eskadre mjera "opreza" spram režima "opskrbljena nuklearnim kapacitetom", navodi AFP.

Istodobno, američki državni tajnik Rex Tillerson odbacio je glasine o američkom planu ubojstva sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, objasnivši da SAD nema "namjeru promijeniti režim u Sjevernoj Koreji".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?