Naslovnica Svijet

Ostavke podnijelo svih 34 čileanskih biskupa

Narednih dana će papa Franjo odlučiti što će učiniti s ostavkama biskupa, odnosno hoće li ih sve prihvatiti.
18. svibnja 2018. u 16:45 0 komentara 224 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Zbog seksualnog zlostavljanja djece i prikrivanja tih slučajeva svih 34 biskupa Čilea podnijelo je danas ostavku nakon trodnevnog (od 14. do 17. svibnja) boravka u Vatikanu i razgovora s papom Franjom. Papa ih je pozvao u Vatikan na razgovor o pedofilskom skandalu. Čileanska biskupska konferencija traži oprost od žrtava svećenika pedofila. Narednih dana će papa Franjo odlučiti što će učiniti s ostavkama biskupa, odnosno hoće li ih sve prihvatiti.  

Poslije trodnevnog susreta sa Svetim Ocem i više sata meditacija i molitvi, prateći njegove naznake, mi biskupi Čilea želimo na prvom mjestu zahvaliti papi Franji na tome što nas je saslušao i što nam je dao bratski savjet, a prije svega želimo zatražiti oprost za bol koji smo izazvali žrtvama i zbog naših teških grešaka i zataškavanja, iznijeli su u ime čileanskih biskupa jedan od sedmorice pomoćnih biskupa Santiaga mons. Fernando Ramos Pérez i tajnik Čileanske biskupske konferencije i biskup San Bernarda mons. Juan Ignacio Gonzalez Errazuriz.  

Iznoseći to u petak novinarima u Rimu, čileanski biskupi su naglasili kako su podnijeli papi Franji pismene ostavke. Mons. Gonzalez je dodao kako će papa Franjo narednih dana odlučiti hoće li prihvatiti ostavke, hoće li ih odbiti ili prihvatiti s time što će oni ostati na svojim položajima do imenovanja njihovih nasljednika. Gonzalez je zahvalio i novinarima na “usluzi za istinu” koju su obavili. Poslije izjave čileanskih biskupa nisu bila predviđena novinarska pitanja. Među čileanskim biskupima je i mons. Tomislav Koljatić Maroević hrvatskog podrijetla, odnosno otac i majka su s Brača i Hvara. 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.