STRAŠNO

Osmogodišnji dječak iz Pakistana optužen za bogohuljenje, prijeti mu smrtna kazna

epa
08.08.2021.
u 13:28

Osmogodišnji dječak iz Pakistana, pripadnik Hindu zajednice, optužen je za bogohuljenje nakon što je uhvaćen da urinira u biblioteci medrese, zbog čega se suočava s mogućom smrtnom kaznom, prenosi The Guardian.

Prema navodima medija, osmogodišnji dječak prvobitno se nalazio u pritvoru, međutim vrlo brzo je pušten uz kauciju te će se braniti sa slobode. Zbog toga su se brojni pripadnici muslimanske zajednice okupili u okrugu Rahim Yar Khan u Punjabu te su napali obližnji hinduistički hram, zbog čega je morala reagirati i policija.

Zbog nemira i ugroženosti, obitelj dječaka je, kako navodi The Guardian, napustila regiju.

Kako se navodi, osmogodišnji dječak je optužen da je prošlog mjeseca namjerno mokrio na tepih u biblioteci jedne medrese u kojoj su se, između ostalog, čuvale i vjerske knjige. S obzirom na rigorozne zakone u Pakistanu, dječak se suočava sa smrtnom kaznom za ovo djelo.

"On nije ni svjestan što je bogohuljenje. Još uvijek ne razumije šta je uradio i zašto je zadržan u zatvoru sedam dana. Napustili smo trgovine i radna mjesta, cijela zajednica je uplašena i bojimo se reakcije. Ne želimo se vratiti više na ovo područje i ne vidimo da će biti poduzete bilo kakve smislene mjere kako bi se zaštitila manjina koja živi ovdje", rekli su članovi obitelji za The Guardian.

Optužbe za bogohuljenje šokirale su i pravne stručnjake koji kažu da je ovo potez bez presedana. Kako ističu, nitko ovako mlad do sada nije optužen za bogohuljenje u Pakistanu.

"Tražim da se optužbe protiv dječaka odmah povuku i pozivam vladu da pruži sigurnost obitelji. Napadi na hinduističke hramove povećali su se u posljednjih nekoliko godina pokazujući jedan novi nivo ekstremizma i fanatizma. Čini se kako su nedavni napadi pokrenuli novi val progona hindusa", rekao je Kapil Dev, aktivist za ljudska prava u Pakistanu.

Šef Pakistanskog hinduističkog vijeća Ramesh Kumar također je istakao kako su ga optužbe potpuno šokirale.

"Napad na hram, ali i optužbe za bogohuljenje su me zaista šokirali. Pripadnici hindu zajednice napustili su domove zbog straha od napada", rekao je Kumar.

Inače, zakoni koji tretiraju bogohuljenje u Pakistanu u prošlosti su nesrazmjerno korišteni protiv vjerskih manjina u ovoj državi. Iako u zemlji nisu izvršene smrtne kazne zbog bogohuljenja od 1986. godine, osumnjičene za ova djela često napadaju građani, što nerijetko završava i smrtnim ishodima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije