RUSI RAKETIRALI I NAFTOVOD

Orban hitno sazvao Vijeće za obranu nakon prekida rada naftovoda Družba

15.11.2022.
u 21:19

Protok ruske nafte naftovodom Družba kroz Ukrajinu prema Mađarskoj privremeno je obustavljen nakon što su ruske rakete oštetile jednu tranfostanicu koja strujom opskrbljuje jednu pumpnu postaju Družbe u Ukrajini, blizu granice s Bjelorusijom

Zbog ruskog raketiranja dijela infrastrukture naftovoda Družba u Ukrajini, protok nafte Družbom prema Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj privremeno je obustavljen, zbog čega je mađarski premijer Viktor Orban za večeras u 20 sati sazvao sastanak nacionalnog Vijeća za obranu, potvrdio je Orbanov glasnogovornik Zoltan Kovacs. 

Ruske rakete danas su padale diljem Ukrajine, a nekoliko njih i na teritorij Poljske, što je izazvalo izvanredan sastanak poljske vlade i uzbunu u NATO-u, koji je pred izazovom kako na to odgovoriti. Među pogođenim metama u Ukrajini bila je i transformatorska stanica koja opskrbljuje strujom jednu od pumpnih postaja naftovoda Družba u Ukrajini, blizu bjeloruske granice, javlja hirado.hu. 

Za samo tri tjedna, 5. prosinca, na snagu stupa ljetos izglasani naftni embargo Europske unije na rusku naftu, iz kojeg Mađarska ima izuzeće u obliku dozvole da nastavi uvoziti rusku naftu Družbom te da, u slučaju oštećenja Družbe, može rusku naftu uvoziti pomorskim putem, do Omišlja na Krku i Jadranskim naftovodom (Janaf) do mađarskih rafinerija. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije