U NAJGORE VRIJEME

Opet se pojavila ptičja gripa, virus je registriran u Hrvatskoj

Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell
19.11.2020.
u 19:40

Neslužbeno doznajemo da je danas popodne stigao potvrdan nalaz o virusu u još jednom objektu te će se ponoviti ista procedura usmrćivanja i 'neškodljivog uklanjanja' peradi u kafileriji Agroproteinke.

Više od 10.000 komada tovnih purana u postupku je eutanazije na Vindonovoj farmi Delovi u Novigradu Podravskom u Koprivničko-križevačkoj županiji, nakon što je na njoj potvrđen virus ptičje gripe. Još je nepoznato kako je patogeni virus influence podtipa H5N8 ušao u zatvorene objekte moderne farme koja provodi najstrože biosigurnosne mjere. No činjenica je da je virus zadnjih tjedana registriran i u drugim zemljama EU, među kojima je, s gotovo 300 zaraženih gospodarstava, najteže pogođena Mađarska

Virus u dva objekta

S farme su o sumnji na ptičju gripu sami izvijestili resornu inspekciju i Ministarstvo poljoprivrede. Sedam odvojenih objekata blokirani su još 17. studenoga, od sumnje na virus, a nakon što je on potvrđen izdano je rješenje o usmrćivanju peradi u jednom od objekata. Neslužbeno doznajemo da je danas popodne stigao potvrdan nalaz o virusu u još jednom objektu te će se ponoviti ista procedura usmrćivanja i 'neškodljivog uklanjanja' peradi u kafileriji Agroproteinke.

Kapacitet farme inače je 54.000 komada pura, što znači da ih na godinu odatle izađe i 100.000 komada. Katastrofa je stigla u najgore vrijeme, uoči blagdana, kad je u pravilu najveća potražnja za puranima, čime je Vindonu pričinjena ogromna gospodarska šteta. Sreća u nesreći je da za podtip H5N8 do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal, potvrdili su jučer iz Ministarstva poljoprivrede RH.

– Odmah po postavljanju sumnje poduzete su sve mjere u skladu s Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica (NN 131/06) kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti sa zaraženom farmom. Provođenje mjera na farmi je u toku. Osim na predmetnu farmu određeno je ugroženo i zaraženo područje te će se sukladno tome po objavi Naredbe o provođenju mjera na zaraženom i ugroženom području dodatno odrediti mjere koje će se provoditi na određenom području – kazali su iz Ministarstva.

Perad odvojiti od ptica!

U divljih ptica zaraza je pak potvrđena u sedam država članica EU: Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Velikoj Britaniji. U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1. Slučajevi VPIP-a u peradi i divljih ptica zabilježeni su na području RH i tijekom 2016. i 2017. Procedura je jasna. U slučaju pojave bolesti usmrćuje se sva perad na zaraženoj farmi i uništavaju svi proizvodi koji s nje potječu.

– Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području RH koja je na snagu stupila 17. studenoga 2020. godine propisane su mjere koje obavezuju sve uzgajivače peradi na području cijele Hrvatske, a podrazumijevaju, među ostalim, obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama – napominju iz Ministarstva.

Posjednici koji drže perad obavezno redovito moraju pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu, prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije, a za posjednike peradi s 5000 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini (Narodne novine broj 7/20).

U peradi oboljele od influence ptica javljaju se sljedeći znakovi: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?