Izdano upozorenje

Oluja Francis pogodila Veliku Britaniju, poplavljene ulice i jaki udari vjetra

25.08.2020.
u 20:03

BBC piše da su mnogi stambeni objekti potopljeni, a da je odvijanje željezničkog i putnog saobraćaja poremećeno usljed jakog nevremena. Vozači se jedva probijaju kroz bujicu vode uz olujni vjetar.

Izdato je i 30-satno upozorenje za obilnu kišu za područje Sjeverne Irske, centralne Škotske, sjeverozapadne Engleske i Sjevernog Walesa. Očekuje se da će pasti 90 mm kiše više od prosjeka.

Meteorološki ured je izdao upozorenje i za snažne vjetrove u većem dijelu Walesa i centralnoj Engleskoj koji bi mogli nastupiti u večernjim satima.

I Službe za hitne slučajeve su pozvale stanovništvo na dodatni oprez zbog olujnih vjetrova diljem Velike Britanije, pogotovo one koji žive u blizini obala.

Policija Južnog Walesa je saopćila da su bili uključeni u dva odvojena pretraživanja rijeke Taff kod Cardiffa zbog informacije da se u njoj prevrnuo kanuista i još jedna osoba. U međuvremenu, vatrogasne ekipe spasile su devet osoba i dva psa iz poplavljenog kampa u ST. Clearsu u Carmarthenshireu nakon što je porastao nivo rijeka.

Meteorolozi su naveli da su vjetrovi "neuobičajeni" za august, ali su isto tako naveli da ovo nije prvi slučaj ovakvih oluja te da su u istom periodu 1996. godine zabilježene jačine vjetra veće od 130 km/h.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije