zatvorenici

Oko 400 Palestinaca u zatvoru u Izraelu štrajka glađu

Palestinci
Hina
05.08.2016.
u 21:00

Oko 400 Palestinaca koji su u izraelskim zatvorima u petak su štrajkali glađu i taj će se pokret dodatno proširiti, naveli su jedan klub podrške i izraelska uprava.

Dio zatvorenika tvrdi da ih Izraelci muče, a drugi se solidariziraju s zatvorenikom Bilalom Kayedom, precizirao je Klub palestinskih zatvorenika u priopćenju.

Bilal Kayed je trebao biti oslobođen 15. lipnja nakon što je izdržao kaznu od 14 i pol godina zatvora zbog aktivnosti u sklopu Narodne fronte oslobođenja Palestine (FPLP). Ali Izrael je, bez procesa i optužbe, naredio njegovo zadržavnja u zatvoru za dodatnih šest mjeseci.

Osamdeset zatvorenika se u petak pridružilo akciji nekoliko zatvora u Izraleku i na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi klub zatvorenika. I drugi bi se u nedjelju trebali pridružiti pokretu 325 zatvorenika.

Zatvorenici se bune protiv nedavnog izraelskog određivanja izolacije za određeni broj zatvorenika, oduzimanja osobnih stvari, dok su više desetaka preselili u druge zatvore, izvijestilo je povjerenstvo zaduženo za pitanja zatvorenika u sklopu palestinske vlasti.

Prosvjednici ističu da su određene globe u vrijednosti od 150 eura po zatvoreniku i zabrane posjeta tijekom dva mjeseca. Izraelska zatvorska uprava je potvrdila agenciji France presse da je prošlog tjedna na temelju informacija o terorističkih djelima premjestila neke zatvorenike i zaplijenila mobitele. Glasnogovornica je rekla da 262 zatvorenika islamističkog pokreta Hamas odbija hranu, kao i 93 iz FPLP-a u znak solidarnosti s Kayedom. Izrael Hamas i FPLP smatra terorističkim organizacijama.

Bilal Kayed, (35), je smršavio 30 kg i više puta je hospitaliziran, rekli su palestinsksi dužnosnici. Od oko 7000 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, više od 700 je u zatvoru bez pokretanja procesa i podizanja optužnice, ističke klub zatvorenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije