Ministar Jusko na Summitu u Parizu:

Ohrabrujuća je podrška Europske komisije BiH

summit
04.07.2016.
u 19:48

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, kao član delegacije BiH koju predvodi predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, sudjeluje na Summitu lidera zemalja zapadnog Balkana koji se danas održava u Parizu. Na plenarnoj sjedinici šefova država ili vlada uvodnu riječ održat će francuski predsjednik Francois Hollande. Na Summitu sudjeluju visoki službenici Albanije, Makedonije, Srbije, Kosova, Crne Gore i BiH.  Skupu prisustvuju i njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Matteo Renzi.

Ministar Jusko govorio je na Okruglom stolu o prometnoj infrastrukturi koji se održava u okviru Summita.

- U BiH se odvijaju kontinuirane aktivnosti na izradi strateškog okvira za područje prometa. U proteklih 15 dana Vlade entiteta i Distrikta Brčko usvojile su svoje strategije prometa, a na osnovu kojih je izrađen Nacrt okvirne strategije prometa Bosne i Hercegovine za razdoblje 2016. – 2030. godine, rekao je između ostalog, ministar Jusko, upoznavajući sudionike Okruglog stola sa aktivnostima koje se na polju prometne strategije odvijaju u BiH.

On je posebno naglasio da je za 45 dana, kada je u pitanju transportna strategija BiH,  urađeno više nego za prethodnom razdoblju od kada postoji Ministarstvo i ponovno se zahvalio predstavnicima entiteta i Distikta Brčko koji su sudjelovali u radu radne grupe koja je izradila Nacrt okvirne strategije.

Ministar je također istakao da je Okvirna strategija prometa BiH ključni dokument bez kojeg se neće moći aplicirati niti za jedan projekat koji bi se financirao iz fondova EU. Ono što je najvažnije i ohrabrujuće za BiH je činjenica da projekti BiH nisu odbijeni, nego su na čekanju do usvajanja okvirne strategija prometa BiH, za što nemamo puno vremena.

Predstavnici delegacije Europske komisije su dali izuzetno pozitivno mišljenje na ono što je do sada urađeno uz podršku da strategija prometa BiH što prije bude usvojena od strane Vijeća Ministara BiH. Između ostalog, istaknuto je ohrabrujuća činjenica da su lideri zemalja zapadnog Balkana opredjeljeni za regionalnu suradnju. Naglašeno je da je prometna infrastruktura zemalja zapadnog Balkana već uključena u regionalne integracije. Na kraju je ministar ekonomije, industrije i digitalne agande Francuske, Emmanuel Macron, istakao da su strukturalne reforme zemalja zapadnog Balkana izazov kao nastavak Berlinskog procesa.

Ministar Jusko će kao član delegacije BiH prisustvovati i radnoj večeri u Jelisejskoj palači, čiji će domaćin biti predsjednik Republike Francuske François Hollande.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?