Upozorenje EU-a:

Ogroman rizik od terorističkih napada tijekom blagdana

teroristički napad
07.12.2023.
u 07:59

Postoji ogroman rizik od terorističkih napada na teritoriju EU-a tijekom predstojećih novogodišnjih i božićnih blagdana, naveo je visoki dužnosnik EU-a. Ilva Johanson iz Europske komisije za unutarnje poslove rekla je da polarizacija u društvu izazvana ratom između Izraela i Hamasa povećava rizik od nasilja. Njezine izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je turist izboden nasmrt u Parizu. Ona nije precizirala postoje li neke konkretne informacije koje su dovele do upozorenja, prenosi portal Večernjeg lista BiH.

- Nedavno smo to vidjeli u Parizu, nažalost, vidjeli smo i ranije - dodala je Johanson uoči sastanka ministara unutarnjih poslova EU. Slično upozorenje stiglo je i od njemačke ministrice unutarnjih poslova Nancy Faeser, koja je novinarima rekla da EU mora pomno pratiti prijetnje i propagandu jer postoji veliki "rizik od daljnje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinitelja". Mnoge europske zemlje zabilježile su porast zločina iz mržnje otkako su Hamasovi naoružani napadači napali izraelske zajednice, ubili više od 1200 ljudi i oteli najmanje 230 osoba, među kojima žene i djecu, od kojih neke i dalje drže u Gazi. Ministri EU-a sastali su se nakon smrtonosnog napada u blizini Eiffelova tornja u subotu u kojem je 23-godišnji njemački turist po imenu Kolin B. nasmrt izboden, a njegova djevojka i jedan britanski turist ranjeni. Mladi njemački par posjetio je pariški Disneyland, Louvre i napravio je selfieje ispred Eiffelova tornja prije napada. Policija je priopćila da se osumnjičeni 26-godišnji francuski državljanin, identificiran kao Armand R., koji potječe iz nereligiozne iranske obitelji, zakleo na vjernost Islamskoj državi. Čovjek koji je uhićen na licu mjesta ranije je bio u zatvoru zbog planiranja terorističke zavjere u poslovnoj četvrti La Défense izvan Pariza. Francuska policija ga je 2020. intervjuirala zbog komunikacije s Abdulahom Anzorovom, koji je ubio učitelja Samuela Patyja. Tužitelj Jean-Francois Richard rekao je da je majka Armana R. izrazila zabrinutost zbog njegova ponašanja iako u to vrijeme nije bilo dokaza da se protiv njega poduzmu daljnje mjere. Njemačka je također bila u stanju pripravnosti zbog mogućeg napada. Prošli tjedan su dvojica dječaka uhićena u različitim dijelovima zemlje zbog sumnje da su planirala napad militantnih islamista na božićni sajam u gradu Leverkusenu. Također, Iračanin (20) koji je stigao u Njemačku prošle godine u pritvoru je zbog sumnje da je planirao napad nožem na božićnom sajmu u Hannoveru. Šef njemačke obavještajne službe u istočnoj državi Thüringen Stefan Krämer upozorio je na "značajan potencijal opasnosti" koju predstavljaju simpatizeri Hamasa, ne samo za božićne sajmove već i za velike sportske događaje kao što su Olimpijske igre u Parizu i Euro 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?