Sud u Virginiji

Odobreno izvlačenje telegrafa iz olupine Titanica

20.05.2020.
u 11:35

Savezni sud države Virginije odobrio je spasilačkoj tvrtki "RMS Titanic" da iz olupine broda iznese bežični telegraf s kojega je upućen S.O.S. poziv u trenutku dok je prekooceanski putnički brod tonuo u sjevernom Atlantiku 15. travnja 1912. godine. 

Sutkinja Rebecca Beach Smith složila se da je Marconijev radio telegraf značajan kulturni i povijesni artefakt koji je ugrožen u olupini Titanica na dnu Atlantika, piše ABC news.

U obrazloženju svoje odluke Smith je napisala da je izvlačenje Marconijeva radio telegrafa s Titanica "doprinos nasljeđu preostalom nakon potonuća broda, onih koji su preživjeli i svih koji su stradali u toj nesreći". 

Odluci suda u Virginiji oštro se protivi Nacionalna agencija za oceane i atmosferu (NOAA), jer se oko olupine Titanica nalaze "posmrtni ostaci više od 1500 stradalih putnika koje treba ostaviti na miru".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije