JAČANJE SIGURNOSTI

Od danas nove osobne iskaznice u Hrvatskoj. Evo kako ih nabaviti i što se sve mijenja

osobna iskaznica rh
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
02.08.2021.
u 07:06

Potrebno je naglasiti da građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut

Danas u Hrvatskoj i drugima članicama Europske unije počinje izdavanje nove 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica, ojačane pouzdanosti i sigurnosti. Naime, na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih ispava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

"Navedenog dana u RH i u drugim državama EU počinje izdavanje nove generacije elektroničkih osobnih iskaznica. Uz već postojeći elektronički nosač podataka, u iskaznicu će se ugrađivati beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju, tzv. biometrija. Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu i osuvremenjivanjem i unapređenjem drugih zaštitnih elemenata koje ona sadrži ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta", kazao je ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović na prošlotjednoj sjednici Vlade.

Potrebno je naglasiti da građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu nisu u obvezi podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeće vrijede do roka koji im je otisnut.

Sve o novim iskaznicama

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku bi iznosila 100 kuna. Osobne će vrijediti pet godina. Za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, cijena će biti 70 kuna. Za ubrzani i žurni postupak izdavanja, cijena se ne mijenja. 

Cijena prve osobne iskaznice za djecu do navršenih 18 godina se ne naplaćuje

"U svrhu mjera demografske politike, a u svrhu poboljšanja materijalnog statusa obitelji s djecom, osiguravamo podmirivanje troškova prvog izdavanja osobne iskaznice u redovnom postupku za djecu do navršenih 18 godina hrvatskim državljanima s prijavljenim prebivalištem u RH. Ovim se Središnji državni ured za demografiju i mlade obvezuje osigurati sredstva za podmirivanje sredstva za izdavanje prve osobne iskaznice u redovnom postupku, naravno u cijelosti", kazala je Željka Josić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Osobna iskaznica tako postaje biometrijska isprava i ima status putne isprave na području EU te je jednakovrijedna putovnici. To znači brži prolaz graničnih kontrola. Tako se također objedinjavaju zdravstvene i osobne iskaznice.

Građani RH neće više morati imati posebnu zdravstvenu iskaznicu, matični broj osiguranika bit će otisnut na osobnoj iskaznici i pohranjen na elektroničkom nosaču podataka. Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka važenja (odnosno po novom Zakonu s rokom važenja 40 godina) sa navršenih 65 na navršenih 70 godina starosti, a građani u toj dobnoj skupini i dalje mogu ishoditi osobnu iskaznicu s certifikatima kao i bez njih.

Osobna iskaznica moći će se koristiti na pokretnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti. Programsko rješenje za pokretne uređaje bit će besplatno.

Nakon što građani preuzmu osobnu iskaznicu i preuzmu aplikaciju, bit će im omogućena jednostavna prijava na sustav e-građani i korištenje e-usluga s najvišom razinom sigurnosti kao i digitalni potpis putem mobitela ili tableta. Na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama osiguran je e-kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica, a daljnje opremanje će se nastaviti.

Građani neće trebati kupovati čitače što je do sada za njih bio dodatni trošak (otprilike 50 kuna). Što se tiče izgleda, fotografija bi se trebala s desne prebaciti na lijevu stranu, a čip koji je do sada bio na prednjoj strani ide na na poleđinu.

Više o svemu možete saznati na stranicama MUP-a. 

Danas u 11 sati će se održati i konferencija za medije na temu predstavljanja elektroničke osobne iskaznice druge generacije na kojoj će sudjelovati ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić, državni tajnik u MUP-u Žarko Katić te v.d. pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Jelena Curać.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije