BRUXELLES

Od 15. lipnja ukida se roaming unutar EU

roaming
01.02.2017.
u 16:48

Od 15. lipnja Europljani će biti u stanju putovati unutar EU bez naknadi za roaming - izjavio je Andrus Ansip

Europski putnici neće više morati plaćati naknadu za roaming dok koriste svoje mobitele unutar EU nakon što je blok u srijedu postigao sporazum koji će stupiti na snagu u lipnju. 

Teško dogovoreni sporazum ključni je element ka realizaciji dugo odgađanog obećanja o "besplatnom roamingu" koje je dao Bruxelles uz veliku pompu početkom 2015.

- Ovo je posljednji dio slagalice. Od 15. lipnja Europljani će biti u stanju putovati unutar EU bez naknadi za roaming - izjavio je  Andrus Ansip, potpredsjednik Komnisije za jedinstveno digitalno tržište.

Plan je prvobitno odgođen kada su se ogorčeni telekom operateri u turističkim velesilama poput Italije i Španjolske požalili na posljedice sporazuma po njih i zaprijetili su povećanjm domaćih cijena koje će naplaćivati putnicima iz sjeverne Europe koji koriste njihove mreže.

Oni su se požalili da će kada "besplatni roaming" stupi na snagu siromašniji Europljani na jugu plaćati za bogate turiste koji telefoniraju svojim matičnim zemljama ili pretražuju podatke na internetu dok su na odmoru.

Naknade za roaming dugo su vremena unosni izvor dodatnih prihoda telecom operatera.

Kako bi razriješili to pitanje, pregovarači iz Europske komisije, Europskog parlamenta i 28 država članica EU suglasili su se oko niza veleprodajnih cijena telekom operatera koji međusobno plaćaju jedni drugima kada mušterije koriste svoje mobitele izvan matičnih zemalja.

Kompletan sporazum treba konačno odobrenje Europskog parlamenta i država članica, ali se očekuje da to bude formalnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije