EPIDEMIOLOŠKE SLUŽBE

Oboljeli Hrvat autobusom putovao iz Italije, provjeravaju se svi putnici

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/2
26.02.2020.
u 10:23

Dvojica zaraženih nalaze se u dobrom stanju i imaju blagu kliničku sliku. Ministar zdravstva kazao je da je bolest na nivou obične gripe

Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš potvrdio je i drugi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Brat zaraženog mladića koji se vratio iz Milana također je pozitivan na koronavirus. Djevojka mladića nije zaražena, no i dalje ostaje na promatranju te će se testovi ponoviti.

Epidemiolozi su krenuli s kontaktiranjem onih koji su bili u njihovoj blizini. Oboljeli je autobusom putovao iz Italije te se provjeravaju svi koji su bili u autobusu. Dvojica zaraženih nalaze se u dobrom stanju i imaju blagu kliničku sliku. Ministar zdravstva kazao je da je bolest na nivou obične gripe.

"Svaki dan u 9 i 16 sati obavještavat ćemo vas o koronavirusu", kazao je Davor Božinović na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite.

"Danas ćemo imati sastanak sa svim stožerima civilne zaštite u županijama", dodao je i kazao da će biti i izvanrednih presica.

"Olakšanje mi je biti u Hrvatskoj. Ministar u Italiji nam je rekao što sve poduzimaju. Situacija nije dobra. Mogu biti zadovoljan situacijom kod nas. Uz jednog, imamo još jednog pozitivnog. Svi ostali testirani su negativni", kazao je Beroš.

"Ovo je bolest koja je na razini obične gripe. Riječ je o blagom obliku bolesti", dodao je.

"Oni bolesnici koji nisu bili u Italiji, a imaju simptome, moraju potražiti savjet svoga obiteljskog liječnika. Oni koji su bili u Italiji, ako nemaju simptome, mogu se obratiti epidemiološkoj službi. Oni koji imaju simptome mogu doći", dodao je.

"Situaciju držimo pod kontrolom iako to ne ovisi o nama nego o samom virusu. Nema znakova da se bilo što izvan kontrole događa", dodao je. "Nekim firmama kazali smo kako se ljudi trebaju ponašati. Napravit ćemo uputstva za studente na razmjeni, za vrtiće i škole", kazao je ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.

"Zasad je sve skupa u redu. Dva slučaja zaraze imamo, noćas je potvrđen drugi. Treći bliski kontakt je negativan. Ponovit ćemo nalaze", kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti  dr. Alemka Markotić.

"Oni imaju blagu kliničku sliku, dobivaju sve potrebne lijekove, ne očekujemo komplikacije", kazala je Markotić. "U ovom trenutku razmišljamo da ih stavimo zajedno, ovisno o kapacitetima", dodala je.

"Manje su disfunkcionalnosti u zdravstvenom sustavu. Preporuka je zabrane posjeta u bolnicama. Mislilo se na odgodu operacija koje nisu hitne. S obzirom na naš stav, nema utemeljenja za takvu odluku te ćemo to danas iskomunicirati", kazao je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da je oboljeli putovao autobusom iz Italije te da provjeravaju sve putnike koji su bili u autobusu. U splitskom KBC-u zabranjene su posjete, operacije se još ne odgađaju. Novih slučajeva zasad nema.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije