BAKU

Obnovljene borbe u Nagorno-Karabahu prijete tek započetom primirju

26.10.2020.
u 10:17

Armenija i Azerbajdžan optužili su se međusobno u ponedjeljak za kršenje prekida vatre dogovorenog uz posredovanje SAD-a u borbama oko planinske enklave Nagorno-Karabah, dovodeći u pitanje izglede najnovijeg međunarodnog pothvata kako bi se okončao mjesec sukoba.

Treće primirje u nešto više od dva tjedna stupilo je na snagu u 8 sati po lokalnom vremenu (0400 GMT). Za nekoliko minuta, azerbajdžansko ministarstvo obrane saopćilo je da su armenske snage granatirale sela u regijama Terter i Lachin.

Ministarstvo obrane Nagorno-Karabaha to je demantiralo i reklo da su azerbajdžanske snage pokrenule raketni napad na armenske vojne položaje na sjeveroistočnoj strani na liniji kontakta. Armensko ministarstvo obrane saopćilo je da je azerbajdžanska strana prekršila prekid vatre oko 9.10 sati po lokalnom vremenu, prenosi Reuters.

Najnovije borbe u Nagorno-Karabahu, planinskom dijelu Azerbajdžana koji naseljavaju i kontroliraju etnički Armenci, izbile su 27. rujna i najžešće su na južnom Kavkazu od devedesetih. Dva prekida vatre s posredovanjem Rusije nisu se uspjela održati.

Svjetske sile žele spriječiti širi rat koji bi mogao uvući Tursku, koja je izrazila snažnu podršku Azerbajdžanu, i Rusiju koja ima obrambeni pakt s Armenijom. Sukob je zaoštrio i odnose između Ankare i njenih saveznika u NATO-u, piše britanska novinska agencija.

Najnovije primirje dogovoreno je u nedjelju nakon odvojenih razgovora u Washingtonu američkog državnog tajnika Mikea Pompea i ministara vanjskih poslova Armenije i Azerbajdžana.

Nagorno-Karabah  je  objavio da je od 27. rujna ubijeno 974 armenskih vojnika, a Azerbajdžan kaže da je ubijeno 65 azerbajdžanskih civila, ali nije objavio svoje vojne žrtve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije