OZNAČENA OSVOJENA PODRUČJA

Objavljena nova karta situacije u Ukrajini: Predviđaju se daljnji smjerovi kretanja ruskih snaga

UK Ministry of Defence/Twitter
09.03.2022.
u 07:58

Na karti su crvenim strelicama označeni smjerovi kretanja ruskih snaga te područja do kojih su napredovali

Brojni ukrajinski gradovi napadnuti su i granatirani od početka ruske invazije 24. veljače, a dio je i osvojen. Prema najnovijoj karti britanskog ministarstva obrane, može se vidjeti koja područja kontroliraju Rusi.

Ti su dijelovi Ukrajine, naime, na karti označeni crvenom bojom. Oni uključuju područje Luganska i Donjecka, Krim i teritorij sjeverno od njega, potom dio istočne granice nedaleko Harkiva, gradove Sumi i Romny čije osvajanje otvara put prema Kijevu te dio sjevera Ukrajine. 

Foto: UK Ministry of Defence/Twitter

Osim područja pod kontrolom Rusije, na karti su crvenim strelicama označeni smjerovi kretanja ruskih snaga te područja do kojih su napredovali. Isprekidane strelice pak označavaju vjerojatni daljnji smjer njihova kretanja. 

Mjesta koja se od početka invazije nalaze na udaru označena su simbolom koji nalikuje eksploziji. Njih je najviše u okolici Kijeva, glavnog grada, prema kojemu je usmjereno i više isprekidanih strelica, odnosno daljnjih vjerojatnih puteva kretanja ruskih trupa.  

Podsjetimo, u nekoliko ukrajinskih gradova vrlo je teška situacija, a najgora je u Mariupolju, gradu pod ruskom opsadom na jugoistoku Ukrajine, koji se nalazi na strateški važnom prostoru, a Rusija ga želi osvojiti kako bi povezala svoje trupe na jugu i istoku zemlje.

Stanovnici su pod stalnom topničkom paljbom, a mnogi više nemaju pristup vodi i hrani. Leševi su na ulicama, nitko ih ne uspijeva preuzeti zbog stalnog bombardiranja. Iako Rusija demantira da granatira civilne mete, Ukrajinci na terenu govore suprotno.

– Napadaju bolnice kao i sve drugo, nije ih briga – rekao je za BBC liječnik Oleg Revko iz grada Černjihiva.

– Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti. Kaznit ćemo svakog zločinca – poručio je ukrajinski lider Volodimir Zelenski nakon što su ruske granate ubile cijelu četveročlanu obitelj koja je bježala iz Irpina, grada sjeverno od Kijeva.

Rusija je u Ukrajinu poslala gotovo sve trupe okupljene posljednjih mjeseci na granici između dviju zemalja, procijenio je u ponedjeljak Pentagon, koji je sa svoje strane poslao 500 dodatnih vojnika u Europu radi jačanja sigurnosti NATO-a.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dosad je rasporedio u Ukrajini gotovo cjelokupan kontigent od više od 150.000 vojnika, rekao je u ponedjeljak visoki američki obrambeni dužnosnik. Intenziviranjem ruskih operacija civili su sve više pogođeni, a Moskva sada nastoji "regrutirati" strane borce, uključujući Sirijce.

Ključne riječi

Komentara 2

AF
afer
06:58 12.03.2022.

Preveliki apetiti a još veća ''kliješta''. Dugo će se krvariti a uspjeha ne će biti.

Avatar Dragovit
Dragovit
09:14 10.03.2022.

Star vam zemljovid jedno deset dana.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?