magazin Forbes

Objavljena lista najmoćnijih žena svijeta u ovoj godini

storyeditor/2023-07-24/ursula_von_der_leyen.jpg
06.12.2023.
u 11:22

U Forbesovoj analizi najmoćnijih žena 2023. godine navodi se i kako ženska moć danas stoji na ključnom raskrižju koje karakterizira oštar kontrast i neostvarena obećanja.

Kao i svake godine u prosincu, ugledni magazin Forbes objavio je listu najutjecajnijih žena u 2023. godini, a na listi su se našla brojna imena iz svijeta politike, ekonomije, ali i showbiza.

Između ostalog, na ovogodišnjoj listi Forbesa našla su se i imena onih žena koje su ostvarile moćan utjecaj među populacijom, a tu su svoj mjesto našle i Taylor Swift te Beyonce.

"Kao i uvijek, lista moći 2023. godine određena je sa četiri glavna pokazatelja. Novac, mediji, utjecaj i sfera utjecaja. Za političke lidere gledao se BDP i stanovništvo", naveli su iz Forbesa.

Ovogodišnju listu najmoćnijih žena predvodi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Imenovana je za predsjednicu EK u srpnju 2019. godine. Ona je prva žena na toj funkciji i odgovorna je za zakone koji utječu na više od 450 milijuna Europljana", navodi se, prenosi Klix.ba.

Zanimljivo, na drugom mjestu se našla predsjednica Europske centralne banke Christine Lagarde.

"Ona je 1. studenoga 2019. godine postala prva žena na čelu Europske centralne banke. Kao šefica europske monetarne politike, Lagarde se suočava sa brojnim izazovima", pojašnjava se.

Treće mjesto na listi zauzela je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, a četvrtu poziciju premijerka Italije Giorgia Meloni.

"Uspon Meloni na vlast bio je nevjerojatan, a njezin utjecaj je opipljiv kako u Italiji, tako i na međunarodnoj sceni. Njezina pozicija na rang listi svjedoči o njenon političkoj oštroumnosti i sposobnosti da se kreće u složenom svijetu globalne politike", stoji u analizi.

U Forbesovoj analizi najmoćnijih žena 2023. godine navodi se i kako ženska moć danas stoji na ključnom raskrižju koje karakterizira oštar kontrast i neostvarena obećanja.

"Ključ napretka leži u ravnoteži između tvrde i meke moći, otključavajući puni potencijal ženskog vodstva. Ova potreba nikada nije bila očitija. To je potreba na koju moramo obratiti pažnju kako bismo stvorili otporniji i pravedniji svijet", zaključuju u Forbesu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije