Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Obitelj ni nakon 5 godina nema odgovore: 'Izvukli su nas iz auta i odveli Tomislava'

Iako je oko njegova pronalaska angažiran čitav državni vrh i pokrenuti, svi kanali, o Tomislavu se nije ništa znalo do 12. kolovoza kada je objavljena šokantna snimka koja je ukazivala na najgori ishod
22. srpnja 2020. u 09:25 0 komentara 219 prikaza

Šokantna otmica Tomislava Salopeka u Egiptu i dalje je obavijena velom tajne. Njegovo tijelo do danas nije pronađeno.

Tog ljetnog jutra, 22. srpnja 2015., nitko nije mogao ni zamisliti kakva se drama odvija na ulicama egipatskog Kaira. Točno na današnji dan pripadnici islamske skupine ISIL dograbili su i odveli Tomislava Salopeka (31), mladića iz malog slavonskog sela Vrpolja, koji je u Egiptu radio za francusku geološku tvrtku CGG.

Vijest o njegovoj otmici objavljena je tek dva dana kasnije i tad su Hrvatska, a i cijeli svijet saznali da je običan radnik pao u ruke islamskih militanata. Nekoliko dana potom, 5. kolovoza, sve je šokirala jeziva snimka na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene žene iz militantne skupine, piše 24sata.hr. 

Iako je oko njegova pronalaska angažiran čitav državni vrh i pokrenuti, svi kanali, o Tomislavu se nije ništa znalo do 12. kolovoza. I tad je objavljena šokantna snimka koja je ukazivala na najgori ishod...

Njegovo tijelo, međutim, nikad nije nađeno. Analitičari kažu kako vjerojatno ni neće, jer je tako bilo i s ranijim žrtvama tzv. Islamske države. Tomislav Salopek bio je deveti zapadni državljanin koji je na takav način stradao na teritorijima koje su držali islamski militanti. Bio je jedan od mnogih mladih ljudi koji su otišli na Bliski istok raditi poslove za koje su bili puno bolje plaćeni nego u Hrvatskoj. U domovini je radio na projektima cestogradnje. Strašna vijest u njegovu Vrpolju zatekla je Tomislavovu suprugu Natašu, s kojom je imao dvoje male djece, te njegove roditelje. Šok je bio tim veći jer su tih dana očekivali da se Tomislav vrati kući.

Zaustavili ih na cesti 

Obitelj tjednima i mjesecima nije prihvaćala objavljene snimke kao istinite. I stručnjaci su dvojili radi li se o originalnim snimkama ili montaži. I ranije se događalo da otmičari svoje žrtve drže i po godinu dana, a Tomislav se i prije nalazio u opasnim situacijama. Prije Egipta je radio u Iraku, Libiji i Siriji, gdje se također našao u kritičnoj situaciji s kolegama, ali su u posljednji trenutak pobjegli te se spasili. Odmah su pokrenuti svi službeni i privatni kanali da se Tomislava spasi.

Tadašnja hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić sa Salopekovom je suprugom Natašom i sestrom Zdenkom odmah otputovala u Kairo kako bi pokušali utjecati na odluku egipatskih vlasti o oslobađanju zatočenih žena. Pokrenuti su i mnogi privatni kanali prema Egiptu.

Tada predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović vodila je razgovore s egipatskim predsjednikom, a njegova obitelj iz Vrpolja otmičarima je slala apele i molitve da puste njihova sina, supruga i oca na slobodu. Nažalost, sve njihove nade, ali i veliki diplomatski napori tadašnjih hrvatskih vlasti bili su uzaludni. Istraga u Egiptu oko nestanka Salopeka potrajala je nekoliko mjeseci. Saslušan je i Mahmoud Metwally, koji je toga dana vozio Salopeka u zračnu luku.

- Nakon 90 kilometara vožnje stali smo na odmorištu da se malo odmorimo. Ubrzo smo nastavili put, no već nakon desetak minuta vožnje i tek 12 kilometara prije dolaska u grad iza nas se velikom brzinom pojavio automobil dvostruke kabine i počeo nam blendati. Zaustavili su nas i iz njihova automobila izletjela su četiri muškarca, na licima poznate palestinske crno-bijele marame, s automatskim puškama. Izvukli su nas iz auta, vezali nas, ugurali u drugu kabinu i krenuli suprotnim putem od onoga kojim smo mi išli. Jedan od njih je vozio naš automobil. Nakon nekoliko kilometara mene su izbacili iz auta, a Tomislava su odvezli - ispričao je tad Metwally za tamošnje medije.

Tražili i otkupninu 

U istragu su se uključili i strani te egipatski mediji, koji su otkrili i kako su desetak dana nakon otmice teroristi poslali mail francuskoj tvrtki CGG, za koju je radio Salopek, i zatražili 30 milijuna dolara otkupnine. Mail je navodno poslan iz Libije, a tamošnji su džihadisti u navedenoj francuskoj tvrtki imali “krticu”.

Tako se doznalo da je Salopeka otela libijska islamistička teroristička organizacija Jamaat Ansar alSunna (pristaše sunita). Analitičari za sigurnost zaključili su, a to je kasnije potvrdio i MUP, da je Salopek, isti dan kad je otet, prebačen u drugu zemlju, vjerojatno Libiju. No sva nastojanja da se dođe do što relevantnijih informacija o Tomislavu bila su sve slabija i bez rezultata. S vremenom je sve palo u zaborav.

Ni nakon pet godina Tomislavovi roditelji i supruga Nataša nisu spremni govoriti o tome niti imaju odgovore o tome gdje mu je tijelo. U njegovu Vrpolju i dalje su tuga i tišina.

“Hvala ti što si mi u novom okruženju pomogao da mi pustinja ne izgleda toliko pusto. Hvala ti što si me nasmijavao, hvala ti što nisi bio jedan od onih gunđala u kampu. Znam da ne mrziš ove ljude što su ti to napravili jer znaš dobro da to nije islam. Znam da ćeš od gore čuvati svoju dječicu, znam da ćeš i dalje jednako strasno navijati za Dinamo. Čuvaj mi neko dobro sjedalo na nebeskom stadionu”, napisao je na Facebooku njegov kolega nakon tragedije.

Njegove misli i danas dijele svi koji su poznavali Tomislava.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.