NTERKONTINENTALNI KIM

Novom je raketom Sjeverna Koreja sada prešla Rubikon

05.07.2017.
u 07:30

U neočekivanom testu Kim Jong-un dokazao je da su njegovi inženjeri razvili raketu dugog dometa kojom može gađati i Ameriku

Sjeverna Koreja uspješno je testirala novu interkontinentalnu balističku raketu velikog dometa, čime su odnosi snaga na korejskom poluotoku u strateškom smislu znatno promijenjeni. Naime, prvi put u povijesti Sjeverna Koreja sada ima oružje koje može dosegnuti američko tlo.

– Uspješan pokus sada je pokazao da možemo udariti bilo gdje na svijetu. Raketa je dosegla visinu od 2800 kilometara i preletjela je 933 kilometra prije nego li je pala u Japansko more. Ispaljenje je učinjeno pod najvišim mogućim kutem, i ni u jednom trenutku nisu bile ugrožene susjedne zemlje, ushićeno je objavila državna televizija iz Pyongyanga u svom specijalnom priopćenju.

Novi odnosi snaga

Ove podatke o letu projektila potvrdilo je i japansko ministarstvo obrane ustvrdivši kako je let trajao 39 minuta te kako je visina koju je raketa dosegnula u gornjoj točki trajektorije bila znatno veća od 2500 kilometara. Ipak, tvrdnje kako bi ovom raketom, nazvanom Hwasong-14, Sjeverna Koreja mogla dosegnuti bilo koji dio svijeta, svakako je malo pretjerana. Prema proračunima koje je izradila američka vojska, ova bi raketa, uzimajući u obzir optimalni kut ispaljenja i vremenske uvjete mogla pokriti ciljeve na Aljaski, ali malo je vjerojatno da bi dosegnula kontinentalni dio SAD-a, ili eventualno Europu. Unatoč tomu, ovo je potpuno novi korak u razvoju sjevernokorejskog raketnog programa, i svojevrsni prelazak Rubikona. Naime, Pyongyang do sada nije imao mogućnost izravnog ciljanja američkog tla, no sada je ovo stvarnost koju treba uzeti u obzir prilikom donošenja bilo kakvih vojnih ili političkih odluka. Ako do sada nije silom rušen sjevernokorejski raketni program, malo je vjerojatno da će se bilo koji američki predsjednik na nešto tako odlučiti. Iz jednostavnog razloga što bi Pyongyang jednu od interkontinentalnih raketa mogao ispaliti i prema sjevernoameričkom kontinentu.

U svakom slučaju, odmah su se oglasile i SAD i Rusija koje su ustvrdile kako nova raketa ima srednji domet, i ne predstavlja stvarnu prijetnju njihovu teritoriju. No unatoč ovakvim umirujućim izjavama, zasigurno ni Washingtonu ni Moskvi nije svejedno što “ludi Kim” sada ima mogućnost pritiska na crveno dugme kojim bi bili građani ciljevi duboko u američkom ili ruskom teritoriju. Olakšavajuća okolnost u cijeloj situaciji je i činjenica kako za uspješan raketni napad nije dovoljna samo interkontinentalna balistička raketa već i sustav navođenja, kao i nuklearna bojeva glava smanjena na veličinu koju raketa može ponijeti. Prema procjenama, Sjeverna Koreja još nema razvijena ova dva segmenta, koji bi joj omogućavali izvođenje uspješnog nuklearnog napada na većim udaljenostima. Nedvojbeno je ipak kako je Pyongyang načinio krupan korak u razvoju svojih vojnih kapaciteta, i kako je danas znatno bliže prerastanju u stvarnu nuklearnu silu.

Kinezi neugodno iznenađeni

Naravno, najnervozniji su ovoga trenutka sjevernokorejski susjedi, Japan i Južna Koreja. Tako je južnokorejski predsjednik Moon jae-in zatražio hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se poduzeli dodatni koraci protiv Pyongyanga, ustvrdivši kako ipak nije siguran koje bi posljedice Sjeverna Koreja mogla snositi zbog ispaljenja rakete što predstavlja izravno kršenje već prije donesenih rezolucija Ujedinjenih naroda. Japan je također osudio sjevernokorejski raketni test kao vrlo ozbiljnu provokaciju. No za razliku od prijašnjih raketnih testova, ovaj put se osudama pridružila i Kina koja je inače već godinama glavni mentor i vanjskopolitički partner Pyongyanga. – Potpuno su jasna pravila UN-a o sjevernokorejskim balističkim projektilima i raketnoj tehnologiji. Kina se protivi nastavku sjevernokorejskih aktivnosti kojima se krše ta pravila – ustvrdio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang.     
 

Ključne riječi
kim

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije