Novo pravilo u Njemačkoj: Ako ga se ne pridržavate, prijeti kazna od 2.500 eura

10.07.2024.
u 08:19

Uvedeno je novo pravilo za odlaganje smeća u Njemačkoj. Tko ga se ne pridržava morat će izdvojiti 2.500 eura. Zato je jako važno poznavati novi zakon.

Odvajanje otpada nije za svakoga. Kako bi se to promijenilo, sada se provodi zakon koji sa sobom donosi oštre kazne. Oni koji se ne budu pridržavali novih pravila zbrinjavanja otpada morat će platiti 2.500 eura, pišu njemački mediji, a prenosi Fenix-magazin.

Oštre kazne za novo pravilo o odlaganju smeća

Teško da postoji neka druga tema koja se trenutno tako sveobuhvatno pojavljuje u svim područjima života kao zaštita okoliša. Ali gotovo nigdje zaštita okoliša nije tako prisutna i očita kao u našem svakodnevnom odvajanju otpada. 

Kako pišu njemački mediji, Vlada je u Njemačkoj uvela strogi zakon kojim želi strože kazniti one koji pravilno ne odvajaju otpad.

Novo pravilo kada je u pitanju odlaganje smeća

Organski otpad je izvrsna stvar iz mnogo razloga. Može se koristiti kao kompost u poljoprivredi. Može se koristiti za proizvodnju energije u bioplinskim postrojenjima. Poboljšava strukturu našeg tla i čak povećava njegovu sposobnost skladištenja vode.

Ali doći do dobrog organskog otpada teško je ako se svi ne pridržavaju pravila za odlaganje otpada. Kako bi se to bolje kontroliralo, od 1. svibnja 2025. u Njemačkoj će se primjenjivati prilično jasne kazne. Oni iznad svega govore jednu stvar – naime, morate pravilno odvajati svoj otpad.

Tko se ne pridržava pravila, nema odvoza

Ako od navedenog datuma u organskoj kanti ima više od 1 posto stranih tvari, nijedna tvrtka za zbrinjavanje otpada neće ih odvesti.

Detektori u vozilima otkrivat će postoje li u kanti za organski otpad plastični ili metalni dijelovi. Rezultat je: kanta za smeće ostaje gdje jest – bilo da se radi o stambenoj zgradi ili obiteljskoj kući – i jednostavno se ne prazni. Osim toga, općine mogu izreći kaznu do 2.500 eura za svaki od ovih slučajeva.

No, ako se nova pravila zbrinjavanja otpada svi budu dobro pridržavali od sljedeće godine, pozitivni učinci će se vrlo brzo pokazati.

Osim toga, stvarno nije tako teško ne baciti plastiku u kantu za organski otpad. U kantu za organski otpad spadaju samo biorazgradivi predmeti poput ostataka hrane ili vrtnog otpada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije