Novi problem za Boeing: Usred leta zapalio se 747-8 i morali prisilno sletjeti u Miami

20.01.2024.
u 10:59

Let Atlas Aira krenuo je u San Juan u Portoriku, iz međunarodne zračne luke Miami kasno u četvrtak. Pilot je obavio hitan poziv kako bi prijavio požar u motoru i zatražio povratak u zračnu luku, prema višekanalnim snimkama razgovora između kontrole zračnog prometa i zrakoplmova dostupnim na liveatc.net, piše Reuters.

- Imamo požar na motoru - rekao je jedan od članova posade zrakoplova, dodajući da je do požara došlo "na izlasku" iz zračne luke.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) i Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) provode istragu. Iz FAA javljaju da je inspekcija nakon leta pokazala rupu veličine loptice iznad motora, dok je NTSB "otvorio istragu i prikuplja informacije kako bi procijenio i odredio opseg istrage".

Video snimke s platforme 'X', koje nisu službeno potvrđene kao autentične, pokazuju kako plamen suklja iznad lijevog krila tijekom leta.

- Posada je pratila standardnu proceduru i sigurno su se vratili u zračnu luku - objavili su iz Atlas Aira te dodali kako će provesti istragu kako bi utvrdili uzrok kvara.

Američki stručnjak za zračnu sigurnost John Cox rekao je da problemi s jednim motorom općenito nisu značajan događaj, ali je incident zvučao puno ozbiljnije zbog rupe i istrage NTSB-a.

- U unutrašnjosti tog motora postoji mnogo rotirajućih dijelova uključujući lopatice. Motor je dizajniran da pokuša obuzdati odvajanje lopatica i oni provode testiranje i certificiranje za to. Ali događa se da dođe do neočekivanog kvara, a to je tada potrebno istražiti - rekao je Cox.

Istražitelji će se baviti pitanjima kao što su starost motora i podacima o održavanju. Boeing je rekao da podržava Atlasovu i NTSB-ovu istragu incidenta.

Atlas Airov Boeing 747-8 star je osam godina, a pokreću ga četiri motora General Electrica (GE.N). GE Aerospace pruža tehničku pomoć FAA i NTSB.

Učestali kvarovi

Ovaj kvar motora dolazi u pozadini dviju zrakoplovnih nesreća ove godine.

U sudaru putničkog zrakoplova Airbus A350 Japan Airlinesa sa zrakoplovom obalne straže u Tokiju, poginulo je pet članova posade 2. siječnja.

Nekoliko dana kasnije, mlažnjak Boeing 737 MAX 9 prinudno je sletio nakon što su se usred leta odvojila vrata na kabini, što je natjeralo FAA da privremeno prizemlji 171 mlažnjak radi sigurnosnih provjera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije