može se dobiti do 40 posto sredstava

Nove subvencije u Njemačkoj od ovog mjeseca: Za pomoć države potrebno je promjeniti način grijanja

euri, plaća, novac
Faire Mobilität, ilustracija
06.01.2023.
u 08:58

Savezna vlada želi da stanovništvo prijeđe na toplinske pumpe, odnosno dizalice topline. Na njih će se u budućnosti grijati milijuni kućanstava umjesto na naftu ili plin.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck planira ofenzivu toplinskih pumpi. Pumpe bi trebale poslužiti kao alternativa sustavima grijanja na naftu i plin. Ako je imate ugrađenu, možete dobiti novac od države.

Savezna vlada želi da stanovništvo prijeđe na toplinske pumpe, odnosno dizalice topline. Na njih će se u budućnosti grijati milijuni kućanstava umjesto na naftu ili plin.

Tko u ovoj godini grijanje na naftu ili plin zamijeni dizalicom topline, može dobiti do 40 posto sredstava od države. To objašnjava Njemačko udruženje dizalica topline (BWP) u priopćenju, prenosi Fenix-magazin

Prethodni propisi o financiranju primjenjivali su se do kraja 2022., a ažurirani propisi primjenjuju se od 1. siječnja 2023.

Sljedeće stope financiranja proizlaze iz nacrta Saveznog ministarstva gospodarstva i zaštite klime:

Dobit ćete osnovnu subvenciju od 25 posto.

Ako nova dizalica topline potpuno zamjenjuje oblik grijanja koji je još uvijek u funkciji, kao što je nafta, ugljen ili noćno akumulacijsko grijanje, dobit ćete dodatnih 10 posto subvencije. Isto vrijedi i za zamjenu plinskog sustava grijanja ako je u trenutku podnošenja zahtjeva pušten u rad prije najmanje 20 godina.

Ako također koristite vodu, zemlju ili otpadnu vodu kao izvor topline ili koristite prirodno rashladno sredstvo, dobit ćete dodatnih 5 posto bonusa.

Dakle, ukupno se može dobiti do 40 posto sredstava. Troškovi su ograničeni na 60.000 eura po stambenoj jedinici godišnje.

Ako želite točno izračunati koliko ćete sredstava dobiti, to možete učiniti na web stranici BWP-a. Stope za 2022. godinu još su tamo navedene, ali bi se trebale prilagoditi u nadolazećoj godini. Međutim, da biste dobili novac, vaša dizalica topline mora ispunjavati uvjete.

Prema nacrtu savezne vlade, nisu svi sustavi prihvatljivi: Savezni ured za gospodarstvo i kontrolu izvoza sažima koji su uključeni u popis.

Međutim, dizalice topline koje rade na plin ili koriste sobni zrak kao izvor topline neće biti financirane. A dizalice topline na električni pogon mogu se financirati samo prema određenim tehničkim specifikacijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?