BOGATA KARIJERA

Nova šefica hrvatske diplomacije za Večernji: Počašćena sam!

Marko Lukunć/PIXSELL
13.06.2017.
u 07:11

U Ministarstvo dolazi 2000. na poziv Ivana Jakovčića, no politički nije bila aktivna do 2007., kad ulazi u HDZ.

Počašćena sam i trudit ću se opravdati ukazano povjerenje, komentira je kratko Marija Pejčinović Burić za Večernji nakon što je premijer Andrej Plenković potvrdio kako će upravo nju, dosadašnju državnu tajnicu u MVP-u, predložiti za novu ministricu. 

MVEP će tako voditi žena iz sustava, čija je karijera usko vezana za Ministarstvo, ali i prije toga za pitanje vanjske politike, posebice europskog puta Hrvatske. Dok je pred njom procedura imenovanja, M. Pejčinović Burić neće davati izjave. Izvrsna stručnjakinja Ipak, njezini suradnici - sadašnji i bivši - govore o njoj kao o izvrsnoj stručnjakinji s iznimnim poznavanjem europskih i euroatlantskih integracija na više razina - od nevladinog sektora, preko EU fondova, do političkog aspekta.

U ovom je mandatu državne tajnice vodila projekt kandidature Hrvatske za preseljenje Europske agencije za lijekove iz Velike Britanije, ali i pripremala Hrvatsku za predstojeće predsjedanje Europskom unijom 2020. Rođena je u Mostaru 1963., a diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Završila je Collège d’Europe u Brugesu i u Varšavi na kojem je stekla titulu magistrice europskih znanosti, da bi nakon zaposlenja u Končaru i Plivi, ali i angažmanu u proeuropskim pokretima (bila je direktorica Europskog doma) 2000. došla u MVP i to - kako je sama rekla u intervjuu - na poziv ministra eurointegracija Ivana Jakovčića. Ipak, sve do 2007. i ulaska u HDZ nije bila politički aktivna.

Zanimljivo, njezin ulazak u HDZ koincidirao je s ulaskom još jedne sadašnje ministrice, Martine Dalić, u tu stranku. Tada je i detaljnije govorila o svom svjetonazoru, kazavši kako se svrstava u demokršćane i u desni centar, kako je vjernica te kako važnost polaže u obitelj i tradicionalne vrijednosti. Iz imovinske kartice se da iščitati kako joj suprug radi u tvrtki MCC Ekskluzivne nekretnine, kako imaju stan od 121 četvorna metra, zemljišta i oranicu, ali i kredit od 80 tisuća eura. HDZ-ova zastupnica u Saboru Iako u MVP 2000. dolazi kao članica pregovaračke skupine za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU, ubrzo postaje pomoćnica ministra, a od 2004. do 2008. i državna tajnica. Cijelo to vrijeme bavila se fondovima i europskim integracijama te sudjelovala kao pregovaračica u više poglavlja.

Nakon odlaska Kolinda Grabar Kitarović iz MVP-a, pojavile su se špekulacije kako će je naslijediti upravo Marija Pejčinović Burić, no to se nije dogodilo. Umjesto toga, izlazi na izbore na listi HDZ-a i do 2011. zastupnica je HDZ-a u Saboru. Nakon toga radi kao savjetnica za europske politike na projektima koje financira EU u Hrvatskoj, državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, a 2013. srbijanski su mediji objavili kako će s Tamarom Obradović Mazal raditi na projektu Vladinog ureda za europske integracije koji financira EU, što nije potvrđeno. Zanimljivo jest da kako je dva je puta trebala postati veleposlanicom: prvo imenovanje za veleposlanicu u Parizu stopirao je predsjednik Ivo Josipović, koji je odbio listu kandidata koje su predložio ministar Gordan Jandroković. Umjesto nje, tamo je naposljetku otišao Ivo Goldstein. Njezino imenovanje ministricom u Madridu dvije godine kasnije, govorilo se, zaustavio premijer Zoran Milanović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?