ECDC objavio

Nova karta ograničenja kretanja: Više od polovice EU u crvenoj zoni

ECDC
15.10.2020.
u 21:26

Sedamnaest od 27 zemalja Europske unije, kao i Velika Britanija su u crvenoj zoni na novoj europskoj karti ograničenja kretanja koju je u četvrtak objavio Europski centar za prevenciju  i kontrolu bolesti (ECDC). 

Na toj karti obećanoj u utorak u Luxembourgu kako bi se bolje uskladile preporuke, samo tri zemlje EU ili Europskog gospodarskog prostora (Norveška, Finska i Grčka) su većim dijelom zelene, dok je pet zemalja (Italija, Cipar, Estonija Litva i Latvija) većinom obilježeno narančastom bojom.

Pet zemalja (Njemačka, Austrija, Švedska, Danska i Island) nisu obilježene bojom zbog nedostatnih podataka o testiranjima, iz nepreciziranog razloga. ECDC to za sada nije komentirao, prenosi HRT. 

Prema preporukama, suprotno od onih koji dolaze iz zelene zone, putnicima iz narančaste, crvene (ili sive) zone mogu biti određena ograničenja.

Ukupno 16 zemalja EU među kojima su Francuska, Španjolska, Poljska ili Velika Britanija su obilježene crvenom bojom.

Svrha te karte je definiranje opasnih područja, ali ona nije obvezujuća. Ona kombinira dva kriterija za klasificiranje zemalja: stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i stopu pozitivnih testova, tj. je li veća ili manja od 4 posto.

Prema kompromisu postignutom u utorak u Luxembourgu kartu treba ažurirati svakog tjedna.

Da bi se regiju klasificiralo u zeleno, ona mora imati manje od 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednja dva tjedna i manje od 4 posto pozitivnih testiranih. Regija je u crvenom kada je broj novih slučajeva u dva tjedna viši od 50 i kada je stopa pozitivnih viša od 4 posto, ili kada kriterij novih slučajeva prelazi 150.

U narančastoj kategoriji su dva slučaja, regije s manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih je viša od 4 posto. Ili ima između 25 i 150 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih testiranih je niža od 4 posto.

Broj novih slučajeva zaraze covidom-19 raste na gotovo cijelom europskom kontinentu a u četvrtak je više europskih zemalja prijavilo rekordne brojeve novozaraženih.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije