Internet prodaja djece u Americi:

Noćna mora svakog roditelja

prodaja djece
13.03.2016.
u 18:54

Mi u Americi toleriramo stranicu poput Backpage.com koja se redovno koristi za prodaju djece

Mi smo, kao društvo, ismijali Rimokatoličku crkvu kao pomagača u seksualnom zlostavljanju djece, a kritikovali smo Penn State sveučilišta zbog sličnih djela.

Mi kao društvo smo sudionici ili pasivni posmatrači i griješimo na sličan način, tako što dozvoljavamo da popularna internet stranica pod nazivom Backpage.com bude korištena u svrhu organizovanja silovanja djece. Uzmite u obzir šta se desilo djevojčici koju ću nazvati Natalie, a koja je bila predmet trgovine u seks-industriji u Seattleu, u dobi od 15 godina.

- To je noćna mora svakog roditelja – rekla mi je Nacole, Natalina majka.

- To se može desiti svakom roditelju. Petnaestogodišnjaci ne prave baš najbolje izbore. Ostavila sam je pred školom ujutro, očekivala sam da je pokupim nakon treninga u popodnevnim satima, a onda je nisam vidjela idućih 108 dana – dodala je Nacole.

Sve na prodaju 

Djevojka je pobjegla na autobusku stanicu, onda je pronašao makro, a za nekoliko dana je prodana u seksualne svrhe na Backpage.com.

Backpage nudi male oglase za sve, od antikviteta do čamaca, ali novac zarađuje na oglasima za eskort. Ova stranica drži oko 80 posto tržišta Sjedinjenih Američkih Država za online seks oglase u Americi, uglavnom za odrasle osobe, ali mnoge i za žene koje su prisilno uvučene u trgovinu ili za maloljetnice. U najmanje 47 država djeca se prodaju na Backpage.com.

- Mi smo bili svakodnevna, prosječna obitelj – rekla je Nacole.

- Naša djeca su se bavila sportom. Ona je svirala violinu, bila dio fudbalskog tima. Onda je jednog dana donijela glupu odluku koja joj je zauvijek promijenila život. Backpage.com je pomogao u tome.

Djevojčicu je na kraju spasila policija, ali je do tada bivala pretučena, prijetio joj je njen makro, pretrpjela je bezbroj silovanja. Ona je zauvijek promijenjena, rekla je njena mama. Njena braća i sestre su također zauvijek promijenjeni. Danas se ona bori sa životom.

Da postoji Internet stranica u Americi koja otvoreno prodaje heroin ili antraks, bilo bi burnih reakcija. Ipak, mi u Americi tolerišemo stranicu poput Backpage.com koja se redovno koristi za prodaju djece. Mi sklanjamo poglede, a tema se ne spominje u pristojnom društvu.

- Nisam imala pojma koliko je trgovine maloljetnim osobama, sve dok moja obitelj nije postala žrtva – rekla je Nacole.

Tisuće djece su žrtve trgovine ljudima u seksualne svrhe svake godine u SAD-u, ali nema egzaktnih brojki. Ono što je jasno jeste kako je to veliki problem koji dobije minimum pažnje; to u suštini nikad nije spomenuto u trenutnoj političkoj kampanji.

Ipak, nekoliko sila se udružilo da izvrši pritisak na Backpage.com. Jedna od njih je tužba u državi Washington protiv Backpage.com koju su pokrenule Natalie i još dvije djevojke u dobi od 13 godina koje su također prodate na toj Internet stranici; jedna od 13-godišnjakinja rekla je da je silovana 20 puta dnevno.

Druga je odlučna akcija kompanija kreditnih kartica da se zaustavi obrada naknada za seks oglasa na Backpage.com, što narušava njihov poslovni model.

Zatim, tu je mogućnost kako će Senat ovog mjeseca usvojiti Rezoluciju (Contempt of Congress), prvi put nakon 21 godine (zadnji put su se bavili Whitewater istragom – investicije Clintonovih u nekretnine), a ovaj put to je dvostranački i meta je Backpage.com. Cilj je da se Backpage prisili da se odazove sudskim pozivima upućenim od strane Stalnog pododbora Senata za istrage, koji razmatra ulogu kompanije u trgovini ljudima koja se tiče seksualnog zlostavljanja.

Senator Rob Portman, republikanac iz Ohioa, koji vodi panel, rekao mi je da očekuje kako će Senat glasati idućeg tjedna o Rezoluciji i on ne poznaje nikog ko planira da glasa protiv.

U vrijeme kada se Kongres čini paraliziranim i disfunkcionalnim, lijepo je vidjeti da Senat kreće dvostranački da bi se pozabavio problemom koji utječe na one najugroženije u Americi.

Uznemirujuće informacije

Pododbor je već otkrio uznemirujuće informacije o Backpage.com, uključujući i način na koji uređuje oglase kako bi smanjili provedbu zakona o nadzoru i ne zadržavaju podatke, fotografije koje bi se mogle koristiti za pronalaženje nestale djece. Istražitelji Senata otkrili su da su date instrukcije osoblju Backpage.com da ignorišu prodaju djevojaka: „Samo izbrišite oglase ako ste zaista sigurni kako je osoba maloljetna“.

Senat je utvrdio da je Backpage.com imao vrijednost od nekoliko stotina milijona dolara i profit od 82 posto, u usporedbi sa prosjekom od 9,3 posto za kompanije koje se bave online uslugama.

Yiota Souras iz Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu napominje da ovo nije pitanje prostitucije odraslih osoba ili seksualnih odnosa s osobama koje su dale svoj pristanak.

- To je potpuno uklonjeno iz onoga na šta smo fokusirani, a to su djeca koja se prodaju da bi bila silovana, rekla je Souras.

Šta god mi mislili o predsjedničkoj utrci, bez obzira na to koja je naša politička stranka, trebali bismo biti u stanju da se dogovorimo da djelujemo u cilju zaustavljanja eksploatisanja djece. Nije u redu kada Katolička crkva gleda na drugu stranu, da Penn State skreće pogled i da mi kao društvo činimo istu stvar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?