sindikati prijete štrajkom

NJEMAČKOJ PRIJETI KOLAPS? “Tramvaji će stati, vrtići će ostati zatvoreni, a smeće će ostati na ulicama”

njemačka
Annette Riedl/DPA/PIXSELL
31.01.2023.
u 07:54

Sindikat Verdi i udruga zaposlenika dbb traže povećanje plaća za 10,5 posto, ali da oko 2,5 milijuna zaposlenika dobije povišicu od najmanje 500 eura, uz uvjete zaključane na najviše godinu dana.

Savezni i lokalni sindikati javnih službi u Njemačkoj prijete općim štrajkom ako u pregovorima o kolektivnom ugovoru ne dobiju bolju ponudu.

“Ako poslodavci ni nakon tri runde pregovora ne ponude ništa, prijeti ozbiljna radnička borba”, rekao je šef sindikata zaposlenika Ulrich Silberbach.

“Tada više neće biti samo ‘bockanja’ štrajkovima upozorenja”, rekao je Silberbach za Augsburger Allgemeine u ponedjeljak. U tom će slučaju, zaprijetio je, javni servis prestati, piše Fenix-magazin.

“Tramvaji će stati, vrtići će ostati zatvoreni, a smeće će ostati na ulicama. To će onda biti neugodno u ovoj zemlji”,navodi.

Sindikat Verdi i udruga zaposlenika dbb traže povećanje plaća za 10,5 posto, ali da oko 2,5 milijuna zaposlenika dobije povišicu od najmanje 500 eura, uz uvjete zaključane na najviše godinu dana.

Ovakvi zahtjevi su “nerealni”, ističu iz Saveza općinskih udruga poslodavaca od početka pregovora. Prva runda pregovora propala je prošlog utorka, a razgovori bi se trebali nastaviti 22.-23. veljače. Vjerojatno odlučujuća treća runda planirana je za kraj ožujka.

Silberbach je rekao da ne isključuje mogućnost općih štrajkova.

“Poslodavci trebaju znati da to nije igra, nekakav ritual. Mi mislimo ozbiljno”, rekao je dodavši kako su zaposlenici nezadovoljni i očekuju rezultate.

Prijeti nam kolaps države jer javne službe zbog manjka zaposlenih i slabe digitalizacije ne mogu ispuniti očekivanja, istaknuo je. Političari to znaju, zaključio je, ocijenivši da ionako ništa ne rade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije