DEZINFORMACIJE NA INTERNETU

Nizozemac tvrdi da je predvidio turski potres, EMSC ubrzo reagirao: To je nemoguće!

CAGLA GURDOGAN/REUTERS
06.02.2023.
u 20:37

"Tim potresima uvijek prethodi kritična planetarna geometrija, kao što smo imali 4.-5. veljače" napisao je Hoogerbeets na Twitteru. Ispod njegove objave sada već stoji opaska da potrese nije moguće predvidjeti

Nizozemski istraživač danas je nakratko zbunio brojne korisnike društvenih mreža. Naime, Frank Hoogerbeets izrazio je sućut žrtvama razornog potresa koji je u ponedjeljak rano ujutro pogodio Tursku i Siriju, no u objavi je također napisao da je nedavno točno predvidio da će baš to područje uskoro pogoditi potres. No uskoro se oglasio EMSC koji je demantirao njegove tvrdnje.

"Moje srce je sa svima koji su pogođeni velikim potresom u središnjoj Turskoj. Kao što sam ranije naveo, prije ili kasnije to bi se dogodilo u ovoj regiji, slično kao 115. i 526. godine. Tim potresima uvijek prethodi kritična planetarna geometrija, kao što smo imali 4.-5. veljače" napisao je Hoogerbeets na Twitteru. Ispod njegove objave sada već stoji opaska da potrese nije moguće predvidjeti. Oni su uvijek mogući na područjima gdje se sudaraju tektonske ploče, no specifična predviđanja nisu se pokazala preciznijima nego nasumično pogađanje, navodi se u objašnjenju.

Na Hoogerbeetsove navode ubrzo je reagirao i EMSC. "Kao i uvijek nakon razornih potresa, društvene mreže vrve tvrdnjama da su X ili Y to predvidjeli! U ovoj fazi predviđanje ne postoji. Ne slušajte ljude koji tvrde da su u tome uspješni! Iskreno govoreći, da je netko doista u stanju predvidjeti potrese, zaslužio bi Nobelovu nagradu! Dakle, umjesto da iznosite neprovjerljive tvrdnje na društvenim mrežama, bolje je dokazati valjanost metode u znanstvenom radu. Sve dok metoda nije znanstveno dokazana, zadržat ćemo našu politiku: odbijamo da se naša vremenska linija povezuje s tvrdnjama predviđanja. Hvala na razumijevanju" napisali su iz servisa.

Sve koji imaju teoriju o tome kako predvidjeti potres, pozvali su na sudjelovanje u studiji o upravo toj temi.

Podsjetimo, jug Turske i sjever Sirije u ponedjeljak oko 4:20 sati ujutro pogodio je potres magnitude 7,8 po Richteru kojeg su slijedila brojna podrhtavanja. Područje je sveukupno zatreslo više od 100 potresa jačih od 3 po Richteru, navodi EMSC. Broj žrtava prešao je 2500, a ozlijeđenih je gotovo 10.000. Brojne države već su ponudile pomoć regijama pogođenim katastrofom, a među njima je i Hrvatska, iz koje je konvoj prema Turskoj krenuo oko 18 sati u ponedjeljak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije