predsjednik Srbije

Nikolić: Ne zveckamo oružjem, ali spremni smo se braniti

Tomislav Nikolić
19.04.2017.
u 14:45

 Srbija nikome ne treba zveckati oružjem, svi dobro znaju da smo se spremni obraniti, poručio je danas predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na prijemu povodom Dana Vojske.

 Nikolić je na prijemu, koji je organizirao za pripadnike Ministarstva obrane i Vojske Srbije, rekao da srpska vojska ima izazove u okruženju i da na njih odgovara tako što je spremna.

 "Kroz cijelu povijest Srbije, izuzev na Slivnici, mi smo ratovali braneći svoj teritorij od drugih. Zato nas danas poštuju ogromne države čija je vojna povijest ista takva, a možda nas ne poštoju oni koji napadaju druge države, ali nešto i ne tražimo previše njihovo poštovanje ", rekao je Nikolić.

 On je naveo kako je uvjeren da srpsku vojsku čekaju još bolji dani i da će evidentan oporavak Srbije utjecati na to da se i vojni resursi oporave i privedu namjeni, odnosno obrani teritorija.

 "Sa željom da nemate nikakvih vojničkih izazova, a biti spremni na njih, ja vam čestitam ovaj veliki dan, ponosan što sam bio s vama. To će mi biti možda i najljepša uspomena iz predsjedničkog mandata", rekao je Nikolić.

 Naveo je da danas sumira mandat koji je proveo s vojskom, ponosan što im je bio vrhovni zapovjednik i dio vojske koja zna kakav teret nosi na svojim leđima, ispunjavajući sve obveze koje nameće i slavna povijest i želja da srpska djeca u budućnosti žive mirno, slobodno , bez straha.

 Navodeći da je vojska pred sobom imala mnogo izazova, Nikolić je rekao da su ispunili sve što se od njih očekivalo.

 Istaknuo je da vojska ima zajedničke vježbe, kao vojno neutralna sila, s vojskama koje nisu vojno neutralne, čime pokazuju koliko je dobro što u Europi i svijetu postoji jedna država koja je svojoj vojsci rekla da će biti samo srpska i da neće primati naređenja i naredbe od drugih, već će voditi računa o državnim interesima.

 Stoički su, rekao je, podnijeli ekonomske reforme koje su i njih, kao dio društva zahvatile, ne ugrozivši nijednog trena obrambenu moć zemlje, na čemu im je odao posebno priznanje.

 Naveo je i da je vojska uradila mnogo tijekom elementarnih nepogoda, pokazala kako je jaka i neraskidiva veza vojske i srpskih naroda, te da, zajedno s policijom, obavlja vrlo težak posao u migrantskoj krizi, na koji nije stigla nijedna primjedba.

 Predsjednik Nikolić je rekao kako srpska vojska sudjeluje u misijama koje drugim narodima pomažu shvatiti kako se može živjeti mirno, navodeći da iz zapovjedništava tih misija i međunarodnih organizacija stižu najbolje ocjene o njima, te da se nada da će biti sredstava za još veći broj vojnika u tim misijama.

 Ministar obrane Zoran Đorđević na prijemu je predsjedniku Nikoliću uručio oficirsku sablju, a načelnik generalstožera Ljubiša Diković komplet monografiju Vojske Srbije.

 Nikolić je prokomentirao kako mu je sablju trebalo uručiti na početku predsjedničkog mandata.

 "Trebalo je sablju da mi date na početku mandata, sad je lako", rekao je Nikolić.

 Dan vojske obilježava se 23. travnja u znak sjećanja na početak Drugog srpskog ustanka, 23. travnja 1815. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije