Supernedjelja:

Nijemci odlučuju o sudbini kancelarke Merkel

Angela Merkel šalje jasnu poruku regiji
DPA
13.03.2016.
u 09:54

Nikada ranije nisu se s tolikom napetošću iščekivali regionalni izbori u Njemačkoj, točnije u tri pokrajine, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz i Sachsen-Anhalt. Glasačiprvi put imaju mogućnost reći i svoje mišljenje o politici prema izbjeglicama koju provodi vladajuća koalicija na čijem je čelu kancelarka Angela Merkel. Ovi bi izbori, smatraju analitičari, mogli ozbiljno uzdrmati poziciju kancelarke.

Prema zadnjim anketama u pokrajini Baden-Württemberg Zeleni bi dobili 33,5 posto glasova dok bi demokršćani CDU-a dobili 28,5 posto glasova. Socijalisti SPD-a dobili bi 12,5 posto glasova kao i desničari i euroskeptici iz AfD-a . U pokrajini Rheinland-Pfalz bi CDU i SPD dobili po 35 posto glasova, Zeleni sedam, a AfD devet posto. U pokrajini Sachsen-Anhalt CDU bi dobio 29 posto, SPD 15,5, Zeleni šest, a AfD 19 posto glasova, prenosi 24sata.hr

U sve tri pokrajine i CDU i SPD i dalje gube birače, pokazalo je istraživanje. Zadnje ankete pokazuju da bi AfD u sve ti savezne pokrajine mogla prvi put ući u pokrajinske parlamente i time nastaviti svoj "pohod" u osvajanju cijele zemlje. Analititičari smatraju da birače sve više provlači stav AfD-a prema migrantskoj krizi. Zbog toga se i sama Angela Merkel odlučila na zaokret prema izbjeglicama. Dok je prije nekoliko mjeseci s njima snimala selfije sada im ipak savjetuje da ostanu u Grčkoj. Ipak, analitičari vjeruju kako, i ako izborni rezultat bude nepovoljan za CDU, nitko u stranci vjerojatno neće ići "rušiti" Merkel. Svima je naime jasno da bi rušenje ipak još popularne kancelarke oko godinu dana prije parlamentarnih izbora bilo "politčko samoubojstvo".

Inače, Angela Merkel je na čelu njemačke vlade od 2005. godine. Najavila je i da se planira kandidirati i na izborima 2017.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije