ODLUKA DRŽAVNOG SERVISA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Nezaposleni u Austriji samo pod jednim uvjetom smiju putovati u inozemstvo

austrija
Goran Stanzl/PIXSELL
31.07.2023.
u 07:07

Šef Austrijskog državnog servisa za zapošljavanje objasnio je da Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji stoga je Austrijancima, umjesto mora, na raspolaganju Nežidersko jezero

Austrijanci, koji su nezaposleni i prijavljeni na Austrijskom državnom servisu za zapošljavanje (AMS), nedavno su se našli u problemu jer ne znaju smiju li napustiti zemlju te otići na more ili u posjet obitelji u inozemstvo. I dok ostali Austrijanci bijeg od paklenih vrućina traže u smjeru mora, jezera i planina, nezaposleni, među kojima je i veliki broj ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije, su brojne upite poslali AMS-u, navodi Fenix magazin.

- Smiju, ali za to se vrijeme moraju odjaviti od AMS-a. Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako mi nemamo more, smije se ići na Nežidersko jezero (op. Neusiedlersee u Gradišću), ali ne i na more. Naravno da se može prijaviti godišnji, ali za to se vrijeme ne može dobiti naknada za nezaposlene - objasnio je šef AMS-a Johannes Kopf za domaći dnevni list Heute. Do kraja lipnja kod AMS-a bile su prijavljene 307.732 osobe kao nezaposlene od kojih je njih 239.301 bila je bez posla, a 68.431 na doškolovanju, piše Heute.

Uvedena je i novina da AMS može poslati osobu i u drugu austrijsku pokrajinu na rad ako se ondje traži radni profil koji nezaposlena osoba ima, što je izazvalo negodovanja jer Austrija ima devet saveznih pokrajina, a neke su jedna od druge udaljene i više od 500 kilometara. Kopf je objasnio da ta odluka vrijedi samo za one koji ne moraju o nikome brinuti ili nekoga zbrinjavati.

- To znači da nemaju djecu ili rodbinu koju moraju njegovati - objasnio je te dodao da se onima, koji moraju se preseliti u drugu pokrajinu na posao, mora osigurati određeni stambeni prostor. “To je slučaj samo u turizmu. Onda i posao za nezaposlene iz Beča, ako moraju u Tirolu ili Salzburgu ima smisla”, dodao je Kopf. Rekao je i da u Austriju dolazi brojna inozemna radna snaga.

- Daljnji instrument za ublažavanje manjka radne snage u zemlji u području ugostiteljstva, njege i IT-a je i regrutiranje stručnog osoblja iz inozemstva - izjavio je. Dodao je i da je prošla godina bila rekordna u kojoj je u Austriju došlo 6000 stručnih radnika iz inozemstva na osnovi austrijske “crveno-bijelo-crvene” karte.

To znači da je u Austriji nedostatna stručna radna snaga. Ta brojka prijašnjih godina iznosila je 2000 radnika, a Kopf smatra da će ova godina srušiti prošlogodišnji rekord. Prema njegovim pretpostavkama, u Austriju će ove godine doći 8000 inozemnih stručnjaka. “Samo iz EU-a je prošle godine k nama došlo 30.000 radnika. Najveća skupina stranaca, koja je kod nas zaposlena su Nijemci”, zaključio je Johannes Kopf.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?