OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA

Nevin odležao 18 godina: Pogledajte trenutak kada je shvatio da ide na slobodu

17.05.2018.
u 18:06

Ovaj 42-godišnjak pušten je iz zatvora u ožujku jer su tužitelji preispitali njegov slučaj nakon što su roditelji 15-godišnje žrtve izrazili sumnju u njegovu krivnju.

Tomasz Komenda je zaplakao od sreće i olakšanja kad ga je sudac proglasio nevinim nakon 18 godina provedenih u zatvoru, prenosi Metro. Provjera dokaza pomoću novih forenzičkih testova pokazala je kako Komenda nije mogao počiniti zločin za koji je optužen , a koji se dogodio na Staru godinu u Poljskoj 1997. godine. Ovaj 42-godišnjak pušten je iz zatvora u ožujku jer su tužitelji preispitali njegov slučaj nakon što su roditelji 15-godišnje žrtve izrazili sumnju u njegovu krivnju. 

- Zadnjih 18 godina sam se pitao što sam učinio toliko pogrešno da mi se život pretvorio u ovakav pakao - izjavio je Komenda i nadodao da je cijelo vrijeme bio tretiran kao "šljam". 

Za vrijeme novogodišnje zabave 1997.godine žrtva je silovana i ubijena u jugozapadnoj Poljskoj. Sudski dokumenti su pokazali da je umrla od gubitka krvi i niskih temperatura kojima je bila izložena. Policija je u početku sumnjala da postoji više osumnjičenih koji su ostavili iza sebe veliku količinu dokaza, uključujući vuneni šešir s vlasima kose. Pronašli su i ugrize na djevojčinom tijelu.

U obrazloženju presude, sud je izjavio kako su napredne forenzičke tehnike osvjetlile dokaze prikupljene u to vrijeme te su na temelju nih zaključili kako Komenda ne može biti ubojica. Sud je ukazao na pogreške u procesu prikupljanja dokaza i na nemaran pristup svjedočenju svjedoka obrane.

Komenda je zatvoren sedam godina nakon zločina, unatoč tome što je 12 ljudi potvrdilo njegov alibi. Nakon što je uhićen, u potpunosti je surađivao s policijom, ali je rekao da su ga pretukli i da su mu prijetili. - Toliko su me tukli da bih priznao da sam pucao i u Papu - rekao je Komenda. 

Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro izjavio je kako ova oslobađajuća presuda pokazuje da se pogreške pravosuđa ipak mogu ispraviti. - Nitko ne može vratiti godine koje je Tomasz Komenda izgubio. Ipak, oslobađajuća presuda vraća osjećaj dostojanstva nevinog čovjeka koji je pogrešno osuđen - rekao je.

Komendin odvjetnik Zbigniew Cwiakalski izjavio je kako će tražiti više od 10 milijuna zlota (18 milijuna kuna) odštete za Tomasza Komendu zbog 18 godina koje je nepravedno proveo u zatvoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?