Izraelski premijer

Netanyahu: Oslobađanje talaca ne znači kraj rata, to su gluposti

Benjamin Netanyahu
RONEN ZVULUN/REUTERS
21.11.2023.
u 22:42

"U ratu postoje faze i u vraćanju talaca postoje faze, ali nećemo stati dok ne pobijedimo potpuno, dok ih sve ne vratimo", rekao je Netanyahu. "To je sveta dužnost svih nas."

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je od vlade da podrži dogovor s Hamasom o puštanju na slobodu talaca i rekao je da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa sve dok ne ostvari sve svoje ciljeve, javlja BBC.

U videoizjavi snimljenoj prije sastanka vlade, na kojem se raspravlja o mogućem dogovoru o puštanju na slobodu talaca, rekao je da su gluposti da će rat biti zaustavljen nakon što oni budu oslobođeni.

"Nećemo stati dok ne pobijedimo potpuno"

Netanyahu je povratak talaca opisao kao "sveti i glavni cilj".

"U ratu postoje faze i u vraćanju talaca postoje faze, ali nećemo stati dok ne pobijedimo potpuno, dok ih sve ne vratimo", rekao je. "To je sveta dužnost svih nas."

Zatražio je od svoje vlade da podupre dogovor o oslobađanju nekih talaca koje su palestinski militanti Hamasa odveli u Pojas Gaze tijekom napada na Izrael 7. listopada.

Netanyahu je rekao svojoj vladi da je to bila teška, ali ispravna odluka i da će omogućiti Izraelu da se nastavi boriti protiv Hamasa.

Također je cilj, rekao je, " da u Gazi više ne bude ničega što bi prijetilo Izraelu", prenosi Index.hr.

Čelnik Hamasa: Blizu smo dogovora o prekidu vatre

Dogovor između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara, o puštanju na slobodu talaca i višednevnoj stanci u borbama, u "posljednjim je fazama" i "bliži nego ikad", rekao je izvor upoznat s pregovorima. 

Pregovara se o puštanju na slobodu 50 civilnih talaca koje drži Hamas i palestinskih žena i djece iz izraelskih zatvora, rekao je izvor.

Ako se to ostvari, to će biti najveće puštanje na slobodu talaca i prva razmjena zatvorenika od početka rata, 7. listopada, kada je Hamas napao Izrael i oteo 240 talaca.

Čelnik Hamasa rekao je ranije u utorak da je Hamas blizu dogovora o prekidu vatre s Izraelom, premda se nastavljaju napadi na Gazu i raketiranje Izraela. 

Izrael općenito ne želi komentirati status pregovora koje vodi Katar.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?