NE ZNA SE TOČAN UZROK

Neobičan potres podigao tlo i promijenio krajolik: Novi Zeland se pomaknuo

Google Maps
29.11.2018.
u 21:44

Glavni grad Wellington se dosad pomaknuo za oko 5 centimetara, dok je najveći pomak zabilježen u Kekerengu

Potresi magnitude 7.8 prema Richteru na Novom Zelandu su uzrokovali podizanje razine dna mora i približavanje sjevernih i južih otoka, javlja CNN. 

Tlo se podiglo za gotovo 2 metra nakon potresa i podrhtavanja 2016. godine u Kaikōuri na južnom otočju. Od tada se Rt Campbell primaknuo Wellingtonu za gotovo 36 centimetara te se i dalje pomiče.  

Foto: Twitter

Sigrún Hreinsdóttir, znanstvenica iz geološkog instituta na Novom Zelandu, nije mogla specificirati koji je točan uzrok takvog pomicanja kopna.

- Problem je što vidimo sva ta kretanja, no i dalje ne znamo koji je glavni uzročnik- rekla je geologinja.

Geolozi iz Novog Zelanda smatraju da je ovo "jedan od najsloženijih potresa koji su ikada zabilježili u svijetu", a prilog tome je i činjenica da je potres promijenio krajolik dijelova južnog otoka i proizveo 25 ruptura u tlu, jedna od kojih je uzrokovala okomito pomicanje stijena za oko jedan metar i to brzinom od oko pet kilometara u sekundi.   

Osim Wellingtona, pomak su zabilježili i Kaikōura i Blenheim, koji su se pomaknuli 15 centimetara, dok je najveće pomicanje zabilježeno u Kekerengu koji se pomaknuo za više od 9 metara. U potresu 2016. godine poginule su dvije osobe. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?