Merkel:

Nemam plan B za izbjeglice

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
29.02.2016.
u 19:55

Njemačka kancelarka Angela Merkel od građana Njemačke zahtijeva strpljenje u rješavanju izbegličke krize. Ona je navela da i dalje insistira na međunarodnom rješenju i kaže da nema nikakav "plan B".

"Da, to je težak put", izjavila je savezna kancelarka u intervjuu za njemački javni servis ARD.

Ona je dodala kako se radi o ugledu Njemačke u svijetu: "Ovo je jedna veoma važna faza u našoj istoriji." Istovremeno, Merkel je jasno stavila do znanja da neće odustati od politike otvorenih granica: "Niko ne bi trebalo da pomisli da će se problemi riješiti jednostranim zatvaranjem granica". Ona se u svom radu, kako je napomenula, vodi mišlju "da se Europa ne raspadne".

Na pitanje o tome da li bi se dijelom i nasilni protesti i otvorena mržnja prema izbjeglicama mogli razviti u situaciju sličnu onoj koja je vladala u Vajmarskoj republici, a kako bi time mogla da bude ugrožena i demokracija, Merkel je odgovorila kako u to ne vjeruje.

Ali, dodala je, upozorenja se moraju ozbiljno shvatiti. Njen je posao, smatra kancelarka, "da probleme riješimo tako da ostanemo vjerni našim vrijednostima".

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije