papa franjo

'Neka Crkva izbjegava kolonijalizme'

REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
06.10.2019.
u 18:30

Mnogi amazonski domoroci stigli su u Rim na skup koji želi ukazati na probleme zaštite okoliša, našeg planeta.

Crkva mora izbjeći nove kolonijalizme, kazao je papa Franjo tijekom homilije na misi kojom je u nedjelju u bazilici Sv. Petra u Rimu otvorena biskupska sinoda u Amazoniji. 

- Narodi i kulture se uništavaju. Nema ljubavi i poštovanja. Koliko puta je provođena kolonizacija umjesto evangelizacije? Neka nas Bog sačuva novih kolonijalizama, kazao je papa Franjo. Biskupska sinoda o Amazoniji će trajati do 27. listopada.

Na blagdan svetoga Franje Asiškog (4. listopada), papa Franjo je zajedno s dvoje predstavnika domorodaca, te kardinalima Cláudiom Hummesom i Lorenzom Baldisserijem, u Vatikanskim vrtovima posadio stablo, crniku iz Assisia. Nakon izvedbe amazonske pjesme koja je odzvanjala Vatikanskim vrtovima, kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, govorio je o hitno potrebnom ekološkom obraćenju.

- Našu bi zabrinutost za odgovor na ekološku krizu trebale poduprijeti svijest i mudrost, kako je savjetovao papa Franjo, kazao je Turkson i dodao, da ako se “uistinu želi izgraditi ekologija koja će nam pomoći popraviti sve što smo uništili, kako stoji u enciklici Laudato si', ne može se zanemariti nijedna grana znanosti i nijedan oblik mudrosti, pa tako ni onaj religijski, zajedno s njegovim načinom izražavanja”.

Kardinal Cláudio Hummes, bivši nadbiskup São Paula i predsjednik Biskupskoga povjerenstva za Amazoniju Brazilske biskupske konferencije, podsjetio je pak na vezu između Pape, Sinode o Amazoniji i svetoga Franje. Posvetiti posebnu biskupsku sinodu o Amazoniji svetom Franji Asiškomu, brižljiva je i znakovita gesta. Dok sinodu posvećujemo svetom Franji, prisjećamo se posebno njegove “Pjesme stvorova” u kojoj pjeva i slavi opće bratstvo svih Božjih stvorenja.

Ured za tisak Svete Stolice objavio je popis sudionika koji će se 6. do 27. listopada sudjelovati na Biskupskoj sinodi, među kojima je, kao suradnik glavnoga tajništva, i msgr. Zvonimir Seršić. Taj crkveni, ali i građanski i ekološki projekt, skup govorit će o teritoriju koji se proteže kroz devet zemalja i na kojemu živi 34 milijuna ljudi, od kojih su više od tri milijuna domorodačko stanovništvo koje dolazi iz više od 390 etničkih skupina.

Mnogi amazonski domoroci stigli su u Rim na skup koji želi ukazati na probleme zaštite okoliša, našeg planeta.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije