MEĐUIZBORI U SAD-U

Neizvjesna utrka za američki Senat, republikanci sve bliže pobjedi

izbori SAD
JONATHAN ERNST/REUTERS
09.11.2022.
u 09:47

Tijesna utrka vodi se za Senat na američkim međuizborima: demokrati trenutno imaju 48 mjesta a republikanci 47, javlja BBC u srijedu. 

Kad bi republikanci demokratima preoteli kontrolu nad Senatom, mogli bi spriječiti zakonodavne planove Joea Bidena za njegove sljedeće dvije godine na dužnosti. Čini se da će se borba za Senat svesti na četiri najtješnje utrke. 

U Georgiji je utrka između republikanca Herschela Walkera i demokrata Raphaela Warnocka pretijesna da bi se mogao proglasiti pobjednik. Ako demokrati tamo izgube, morat će dobiti i Nevadu i Arizonu kako bi zadržali kontrolu nad Senatom.

U Nevadi se vodi utrka između demokratkinje Catherine Cortez Masto i njezinog republikanskog protukandidata Adama Laxalta. U Arizoni je utrka između demokrata Marka Kellyja i republikanca Blakea Mastersa također jako tijesna. 

Ako demokrati izgube Nevadu ili Arizonu, morali bi dobiti Wisconsin, gdje se demokrat Mandela Barnes bori protiv republikanca Rona Johnsona.

Demokrati su osvojili u srijedu ujutro potencijalno odlučujuće mjesto za kontrolu Senata u saveznoj državi Pennsylvaniji gdje je John Fetterman pobijedio sljedbenika Donalda Trumpa, dr. Mehemeta Oza, javljaju televizije Fox News i NBC. 

- Iako su mnoge utrke i dalje preblizu da bi se mogle zaključiti, jasno je da demokratski članovi Zastupničkog doma i kandidati snažno nadmašuju očekivanja u cijeloj zemlji - rekla je Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma. 

Ako republikanci preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom na ovim izborima, kako se predviđa, Pelosi će izgubiti mjesto predsjednice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije