Jens Stoltenberg

NATO upozorio Moskvu da ne upotrebljava kemijsko oružje u Ukrajini

Jens Stoltenberg
JOHANNA GERON/REUTERS
15.03.2022.
u 20:05

NATO je u utorak upozorio Rusiju da ne pokušava upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini, naglasivši da je svoju obranu na istočnom krilu pojačao proturaketnim sustavima Patriot u Poljskoj i u Slovačkoj, rekao je njegov glavni tajnik.

"Rusija iznosi apsurdne optužbe o biološkim laboratorijima i o kemijskom oružju u Ukrajini. To je još jedna laž. No nas zabrinjava to što bi Moskva mogla izvesti tajnu operaciju, pod lažnim izgovorom, koja bi eventualno uključivala kemijsko oružje", upozorio je Norvežanin Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji prije sastanka ministara obrane Saveza koji se treba održati u srijedu.

"Uporaba kemijskog oružja bila bi kršenje ugovora o zabrani kemijskog oružja koji je Rusija potpisala", rekao je. "Rusija se dosad već koristila kemijskim sredstvima protiv političkih protivnika", podsjetio je.

"Stvoriti situaciju za uporabu kemijskog oružja je neprihvatljivo. Cijena će biti veoma visoka, ali ne želim nagađati o vojnom odgovoru NATO-a", istaknuo je.

Savez pojačava svoju obranu na istočnom krilu tako da prvi put aktivira svoje snage za brzi odgovor i razmješta proturaketne sustave Patriot u Poljskoj i u Slovačkoj, podsjetio je Stoltenberg. Sustave Patriot u Poljskoj postavljaju Sjedinjene Države, a u Slovačkoj Njemačka i Nizozemska.

"Stotine tisuća vojnika su stanju pripravnosti, a više od 100.000 američkih vojnika je prisutno u Europi", dodao je.

"To je trenutačni odgovor" Saveza na rusku prijetnju ukrajinskog rata, rekao je.

"Ministri obrane trebaju u srijedu odlučiti o konkretnim mjerama na dulji rok, kao što su slanje većih pojačanja, priprema tehnike, raspoređivanje sustava za protuzračnu i za kibernetičku obranu", dodao je.

No Stoltenberg je istaknuo da jačanje obrane znači i povećanje vojnih troškova.

Sve članice Saveza su se obvezale da će 2 posto svog BDP-a izdvajati za obranu do 2024.

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
21:15 15.03.2022.

Nemoj te opet da Amerikanci brane EU bit će nam kao i u Vijetnamu , Iraku , Avganistsnu i Siriji. Čim malo prigusti oni ispare pa nek se domaći ljudi snalaze kako znaju. Amerikanci su sila dok je neprijatelj daleko 100 milja .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije