BIDENOVA PORUKA

“Naš odnos s NATO-om čvrst je poput željeza”

joe biden
Reuters/Pixsell
19.02.2021.
u 20:48

Ministarski sastanak u NATO-u trajao je dva dana i završio jučer raspravom o misijama u Iraku i Afganistanu

Novi američki ministar obrane Lloyd Austin prenio je svojim kolegama ministrima iz zemalja NATO saveznica poruku predsjednika Joea Bidena da Amerika “namjerava revitalizirati naš odnos prema NATO-u i stoga naša predanost članku 5. ostaje čvrsta kao željezo”, priopćeno je iz Pentagona nakon prvog dana ministarske videokonferencije u NATO-u.

Članak 5. je kamen temeljac kolektivne obrane NATO-a, kojeg bivši američki predsjednik Donald Trump nije tako čvrsto doživljavao, pa se ova poruka u prvom kontaktu Bidenove administracije sa saveznicima tumači kao važna. Biden će imati danas priliku govoriti o svom planu jačanja transatlantskog savezništva (zbog globalne pandemije također putem videoveze) na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Ministarski sastanak u NATO-u trajao je dva dana i završio u četvrtak raspravom o misijama u Iraku i Afganistanu, a Amerikanci su poručili da te misije igraju važnu ulogu u globalnoj borbi protiv terorizma: “Saveznici su odlučni u tome da te misije uspiju”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije