NAPAD U NJEMAČKOJ

Napadač u Hamburgu Palestinac labilne psihe

29.07.2017.
u 15:41

Riječ je o Palestincu rođenom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji je bio zaveden u datoteku islamista, ali ga se nije smatralo akutno opasnim

Napadaču koji je u petak u Hamburgu nožem usmrtio jednu i ozlijedio pet osoba vlastima je bio poznat kao islamist, ali i kao psihički labilna osoba koja je djelovala sama, priopćeno je na konferenciji za tisak u subotu u Hamburgu.

"Trenutno smatramo da se radi o jednom počinitelju labilnog psihičkog zdravlja", rekao je hamburški ministar za unutarnje poslove Andy Grote. On je isto tako istaknuo kako je napadač, a riječ je o Palestincu rođenom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, bio zaveden u datoteku islamista, ali ga se nije smatralo akutno opasnim.

Kako prenose mediji, pozivajući se na svjedoke, napadač je uoči napada, držeći uzdignut nož, uzvikivao "Alahu akbar" (Bog je velik), ali policija to nije potvrdila. Iako se govori o "vjerskim pobudama" pri napadu, u kojem je u petak poslijepodne počinitelj u jednom samoposluživanju u hamburškoj četvrti Barmbek usmrtio 50-godišnjeg muškarca te ozlijedio još pet osoba, policija trenutno istražuje u svim smjerovima. Kako je priopćeno, 26-ogodišnji počinitelj je 2015. u Njemačkoj podnio zahtjev za političkim azilom, koji mu je odbijen. Prije toga je boravio u Norveškoj, Švedskoj i Španjolskoj. Protiv njega je podignuta mjera protjerivanja, koja nije mogla biti izvršena zbog toga što ne posjeduje putne isprave. Gradonačelnik i premijer savezne pokrajine-grada Hamburga Olaf Scholz, kritizirao je činjenicu da mnoge osobe koje nemaju pravo boravka u Njemačkoj ne mogu biti protjerane zbog toga što ne posjeduju putne isprave. "Ovo pokazuje da moramo u najkraćem mogućem ruku ukloniti ove pravne i praktične prepreke koje sprečavaju protjerivanja", rekao je Scholz. Policija je još jučer pretražila izbjeglički smještaj u kojem je počinitelj živio, ali nije naznačeno je li u toj akciji pronađen bilo kakav dokazni materijal. Političar Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i jedan od najžešćih unutarstranačkih protivnika njezine izbjegličke politike, Wolfgang Bosbach, rekao je za dnevnik Helibronner Stimme kako hamburški slučaj pokazuje potrebu strože kontrole granica. "Moramo hitno početi s konzekventnom zabranom ulaska svim osobama koje preko trećih zemalja i bez putnih isprava ulaze u Njemačku. Mi moramo znati tko nam ulazi u zemlju", rekao je Bosbach. Neki analitičari procjenjuju da bi nakon hamburškog napada tema sigurnosti i izbjeglica ponovno mogla postati temom predizborne kampanje za parlamentarne izbore krajem rujna, što bi moglo naškoditi Angeli Merkel i pogodovati populistima iz Alternative za Njemačku (AfD).

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije