NAPETO NA BLISKOM ISTOKU

Napad na baze SAD-a: 'Ako Amerikanci uzvrate Irancima - stvorit će pakao'

Reuters/Pixsell
08.01.2020.
u 16:00

Vjerujem kako su Amerikanci bili spremni za ovaj napad, vojnici su vjerojatno bili u skloništima, a baze su bile prazne, kaže naš novinar Haidar Diab.

Iranski raketni napadi na američke snage u iračkim bazama Ain al Assad i Erbil u znak odmazde za američki napad dronom i ubojstvo iranskog vojnog zapovjednika Qassema Soleimanija prošlog tjedna, potaknuli su strah od novog rata na Bliskom istoku.

Naš vanjskopolitički novinar, Hasan Haidar Diab, u studiju Večernjeg lista komentirao je događanja na Bliskom istoku.

- Pratio sam izvještaje svih iranskih i iračkih televizija i možemo kazati kako je ovo opasan presedan. Znali smo da će Iranci uzvratiti, ali nitko nije očekivao da će se to dogoditi tako brzo i tako silovito. Bez obzira na to ima li žrtava, Iran se prvi puta usudio raketirati američke baze. Željeli su im pokazati da se ne plaše i da se mogu suprotstaviti - naglasio je Haidar Diab.

Dodao je kako je teško kazati hoće li reagirati i ostale proiranske paravojne šijitske formacije diljem Bliskog istoka te napadati američke vojnike.

- A Donald Trump je nepredvidiv. Prema mojim informacijama iz Irana Amerikanci su prije posljednjeg napada poslali pismo Irancima te im poručili kako znaju da će im se osvetiti. Stoga, vjerujem kako su Amerikanci bili spremni za ovaj napad, vojnici su vjerojatno bili u skloništima, a baze su bile prazne. Isto tako sumnjam u točnost informacije o 80 ubijenih američkih vojnika jer smatram da bi Trump odmah reagirao.

Naš novinar siguran je da će u slučaju SAD-ova napada Iranci bombardirati američke baze, ali i ciljeve u Saudijskoj Arabiji, UAE, Kuvajtu...

- Ipak, uvjeren sam kako će doći do smanjenja tenzija. Jer rat bi obuhvatio cijeli Bliski istok, to bi bio pakao koji bi se odrazio na cijeli svijet. Zamislite samo što bi bilo s cijenom nafte da krene raketiranje postrojenja u tim zemljama - zaključio je Haidar Diab.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?