Postavio američki rekord

Nakon godine dana u svemiru Scott Kelly vratio se na Zemlju

astronaut
Foto: Reuters
1/2
02.03.2016.
u 09:09

Kelly je postavio američki rekord kao astronaut koji je proveo najviše dana u svemiru - ukupno 500

Nakon godine dana provedene u svemiru, američki astronaut Scott Kelly u 5.25 sletio je na Zemlju s Međunarodne svemirske postaje. S njim su se vratili i ruski kolege Mihail Kornijenko i Sergej Volkov. Kelly i Kornijenko su na ISS-u proveli 340 dana što je dosad najdulja svemirska misija.

Kelly je postavio američki rekord kao astronaut koji je ukupno proveo najviše dana u svemiru - ukupno 540. NASA će sada pručavati Kellyja i njegovog jednojajčanog blizanca koji je također astronaut kako bi vidjeli na koji način boravak u svemiru utječe na vid, imunološki sustav, bakterije u crijevima, gubitak mišića i gustoće kostiju, mentalno zdravlje i druge zdravstvene aspekte kako bi razvili plan za moguću misiju na Mars koja bi trajala dvije godine, javlja Reuters.

Astronauti su u 22:15 ušli u kapsulu Sojuz, a procedura odvajanja od Međunarodne svemirske postaje počela je u 1.45 sati, prenosi 24sata.hr. Kelly, Korinenko i Volkov sletjeli su 5:25 u Kazahstan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?