HRVATSKA TRADICIJA

Nakon dva pripetavanja: Pobjednik 307. Sinjske Alke je Frano Ivković

Foto: Davor Puklavecd/PIXSELL
1/4
07.08.2022.
u 20:01

Frani Ivkoviću je ovo treći trofej. Slavodobitnik je jubilarne 300. kao i 304. Sinjske alke. Zaposlen je u Alkarskoj ergeli kao voditelj jahanja i potkivač konja.

Frano Ivković (38) s osvojenih devet punata slavodobitnik je 307. Sinjske alke nakon spektakularne završnice, pripetavanja u kojem su sudjelovala čak tri alkara. 

Nakon treće trke ukupno šest punata osvojili su Kristijan Bikić, Ivo Zorica i Frano Ivković. U drugo pripetavanje ušli su Ivo Zorica i Frano Ivković koji se pokazao uspješnijim. 

Frani Ivkoviću je ovo treći trofej. Slavodobitnik je jubilarne 300. kao i 304. Sinjske alke. Zaposlen je u Alkarskoj ergeli kao voditelj jahanja i potkivač konja. Iz Brnaza je.

-  Alkarski viteže Frano, primi ove darove ti i tvoj momak. Pobijedi i sljedeće godine! Živio! - poručio je predsjednik RH Zoran Milanović slavodobitniku. 

- Ovaj kraj je poseban. Potječem iz ovog kraja i sam. Ovaj kraj ima jednu posebnost - dualitet muškog u Alki i ženskog Marijanskog. Narod srednje Bosne i zapadne Hercegovine i vođen franjevcima, naseljava ovaj kraj i nosi Gospu. Ona tad nije čudotvorna Gospa što će postati trideset godina kasnije. Legenda kaže da se  Gospa ukazivala na zidina grada, a zna se da se legendama treba vjerovati. Nije se ukazala običnom narodu, ukazivala se Osmanlijama. Silan strah ih obuzme. Marija je zajednička i Kuranu i Biblija. Jedina je žena koja se spominje imenom u Kuranu. Vidjevši je. prepadnu se i pobjegnu - kazao je Milanović i ponovio još jednom da Sinj obilježava dualitet muškog i ženskog. 

Istaknuo je da se mora biti vjeran tradiciji, ali i da je potrebno gledati je iz današnje perspektive. Ustvrdio je kako je na Alki prisutan  i slovenski predsjednik Borut Pahor. 

Podsjetio je da se odlukom slovenske Vlade se miču ograde između dvije zemlje te je pozvao prisutne da ga pozdrave Pahora toplim pljeskom, što su oni i učinili.

U Sinju se u nedjelju okupio cijeli državni vrh, predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Došao je i slovenski predsjednik Borut Pahor, kao gost hrvatskog predsjednika.

Kandidatkinja HNS BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto nazočila je takođeer na ovogodišnoj kulturno povijesnoj manifestaciji ispred krovne organizacije hrvatskog naroda u BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije