FIJI

Nakon ciklona Winston opasnost od virusa zike i denge

fiji
24.02.2016.
u 10:58

Fidžijska vlada i međunarodne humanitarne agencije u srijedu su počele isporučivati pomoć udaljenim otocima pacifičke zemlje i priobalnim selima razorenim ciklonom koji je ubio 42 osobe.

Broj poginulih počeo je rasti u danima otkako je ciklon Winston pogodio Fiji u subotu navečer, dok su komunikacije postepeno obnovljene s najudaljenijim otocima arhipelaga u kome živi oko 900.000 ljudi.

Na tisuće ljudi smješteno je u prihvatne centre nakon što su njihove kuće razorene u vjetrovima ili poplavama koje je izazvala najrazornija oluja u povijesti koja je pogodila tu pacifičku zemlju, prenosi Reuters.

Tim Međunarodnog odbora Crvenog križa za hitnu pomoć domogao se udaljenog otoka Koro, sedmog po veličini od 300 fidžijskih otoka i najteže pogođenog od svih, u utorak navečer.

- Ne znamo koliko je čamaca uništeno na udaljenim otocima i da li se brodovi koji prevoze pomoć mogu usidriti - izjavio je Dylan Quinnell, glasnogovornik humanitarne agencije Care Australia u prijestolnici Suvi.

Australija i Novi Zeland priopćili su da su spremni poslati helikoptere kako bi došli do odsječenih regija.

- Poslali smo dva izviđačka aviona Orion P3 i oni će obavljati svakodnevne procjene obima šteta, posebno na tim udaljenim otocima - izjavila je australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop u parlamentu.

Fidžijski ministar poljoprivrede izjavio je lokalnim medijima da je ciklon u potpunosti uništio usjeve širom arhipelaga, dok je humanitarna agencija Save The Children priopćila da su brojne škole uništene ili teško oštećene. Na tisuće stanovnika Fijija žive i rade u drvenim kolibama u priobalnim područjima na maloj nadmorskoj visini.

Humanitarni radnici upozorili su na potencijalno pojavljivanje virusa zika i denga, čiji prijenosnici su komarci koji se mogu namnožiti u stajaćoj vodi preostaloj nakon oluje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije