juba

Najmanje 36.000 izbjeglica u Južnom Sudanu traži sklonište

izbjeglice
HANDOUT
12.07.2016.
u 16:15

Ujedinjeni narodi zatražili su u utorak slobodu kretanja i zaštitu za civile koji bježe pred sukobima u glavnom gradu Južnog Sudana Jubi, gdje najmanje 36.000 izbjeglica traži sklonište.

"Pristup potrebitima ograničen je neprestanim sukobima i nesigurnošću", rekla je glasnogovornica UN-a Alessandra Velluci.

Pristup UN-ovoj bazi blokiran je za civile, koji su smješteni u crkvama i školama bez vode i sanitarnih čvorova, upozorio je WHO.

UNHCR je pozvao susjedne zemlje da ne zatvaraju granice za ljude koji traže azil.

Južnosudanski predsjednik Salva Kiir poručio je u utorak da želi pregovarati s bivšim pobunjeničkim vođom Riekom Macharom o obnovi mira nakon što je u sukobima između njihovih snaga u glavnom gradu poginulo nekoliko stotina ljudi,.

"Sada je vrijeme za diplomaciju, predsjednik Salva Kirr je spreman, u palači čeka bilo kog tko želi doći radi diplomacije, kako bi se riješila situacija i očuvao mir", rekao je njegov glasnogovornik Ateny Ateny, prenosi dpa iz Ugande.

Kiir je u ponedjeljak, nakon nekoliko dana sukoba, proglasio jednostrani prekid vatre u Jubi.

Machar je također zapovijedio svojim snagama da ga poštuju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije