Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Načelnik granične policije iz Dubrovnika smijenjen s posla: Zlostavljao je kolegice

Ministar Božinović smatra kako su službe obavile svoj posao.
25. siječnja 2021. u 19:08 0 komentara 463 prikaza
Foto: Dubrovački dnevnik

Na Disciplinskom sudu MUP-a u Splitu počeo je danas postupak protiv načelnika granične policije Gruda Matka Klarića za seksualno uznemiravanje i diskriminiranje. On je proglašen krivim i smijenjen je. Njegov odvjetnik je već najavio žalbu na odluku Suda. 

Klarića se teretilo da je seksualno uznemiravao policajke, te da je i prisiljavao kolegice druge vjeroispovijesti da čiste samostan. Isto tako, Klarića se tereti da je puštao preko granice ljude koji nisu imali potrebne dokumente. Za seksualno zlostavljanje i čišćenje samostana dobio je u prvodisciplinskom postupku otkaz, dok za puštanje preko granice premještaj. 

- Vijeće prvodisciplinskog suda u Splitu donijelo je sljedeće rješenje. U odnosu na točku prvu pokretanja disciplinskog postupka prijavljenog Matka Klarića utvrđeno je da je počinio težu povredu službene dužnosti članka 96. opisanog kao nedoličnog ponašanje - rečeno je. 

Odvjetnik Dario Obradović komentirao je odluku Disciplinskog suda. 

- Mi smo šokirani ovakvom odlukom Disciplinskog suda, ali smo tako nešto i očekivali s obzirom na medijsku hajku koja se događala zadnjih dana. Ono što je nama najčudnije s obzirom da su se svjedoci izjavili suprotno od onoga što je bilo u tijeku postupka, ono što je bilo u službenim bilješkama. Oni su priznali da nije bilo seksualnog zlostavljanja, međutim ovakva odluka nije održiva - kazao je odvjenik i najavio je žalbu. 

Tvrdi kako mu je osoba iz ministarstva rekla da mora biti sankcija. 

- Ja više ne znam gdje je pravda u ovoj državi - kazao je i dodao da dosta dokaza nije prihvaćeno. 

Komentirao je i drugu točku prema kojoj optužuju Klarića, a to je da je navodno tjerao policajke druge vjeroispovijesti da čiste samostan.  - Naglasak je tu bio na dobrovoljnosti. One su zamoljene od strane kapelana mogu li pomoći u čišćenju izvan radnog vremena. Međutim, naglasak je na dobrovoljnosti. Treća točka vam je bila zlouporaba službenog položaja da je načelnik sam zainteresirao za jedan predmet. Sama svjedokinja je rekla da nije utjecao na njezinu odluku. Da zbog toga prestane služba, to je nevjerojatno - kazao je odvjetnik. 

- Ako vi pošaljete nekom poruku za kavu pred dva službenika, a razlog kave je da se vi dogovorite unutar same postaje jer je ta osoba rekla da ne želi razgovarati s načelnikom unutar same postaje jer zidovi imaju uši i kad se ta poruka pošalje u dogovoru s dva zamjenika...kad Sud ne želi prihvatiti svjedočenje njih dvoje, a onda ćemo vidjeti  - poručio je Tvrdi kako druge dvije policajke su kazale da se nisu osjećale uznemireno i da nisu bile uznemirene. 

Podsjećamo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao danas na konferenciji Nacionalnog stožera govoreći o ovom slučaju da su stručne službe odmah po zaprimanju saznanja reagirale, dok je služba za unutarnju kontrolu utvrdila da je dio navoda utemeljen. 

Dodao je i kako to ne znači da su navodi potvrđeni, sad je na redu provedba prvostupanjskog disciplinskog postupka, koji je započeo danas pred disciplinskim sudom u Splitu. Zaključio je da stvari idu svojim tijekom pa bi se bilo kakvo daljnje komentiranje moglo shvatiti kao utjecaj na tijek postupka i sudsku odluku. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.